Szybie danie obiadowe w jesiennym szaleństwie z dynią 🙂 🎃
Ryż z dynią i groszkiem
Potrzebujemy :
- Ryż brązowy 1 szklanka – ugotować
- 2 cebule
- 2 marchewki 🥕
- Kawałek dyni 🎃
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 garście groszku zielonego
- 1 łyżeczka kurkumy
- Sól kłodawska i pieprz czarny
- Tłuszcz do wyboru: masło klarowane /olej kokosowy lub olej rzepakowy, ale tylko ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.
Przygotowanie :
- Na tłuszczu smażymy na rumiano cebule pokrojoną w kostkę.
- Dynie kroimy w kostkę, marchewki ścieramy na cienkie plastry, dodajemy do cebulki, mieszamy, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz i kurkumę, mieszamy, podlewamy odrobiną wody, zakrywamy dusimy chwilę do miękkości marchewki (aldente).
- Do gotowych warzyw wsypujemy groszek, mieszamy z minutę, dodajemy ryż mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem, zakrywamy na 10 minut, aby smaki się połączyły.