Ryba w sosie cebulowo-orzechowym

Pyszne połączenie ryby i imbiru, bardzo aromatyczne danie, wykonane na bazie sosu z cebuli i orzechów nerkowca. Potrawę możemy sporządzić z dowolną rybą bez ości lub z krewetkami i podać z kaszą, ryżem lub pieczywem.

Ryba w sosie cebulowo-orzechowym

Potrzebujemy:

  • Dowolna ryba (u mnie dorsz) lub krewetki – oczyszczone, skropione sokiem z cytryny, posypane solą i pieprzem.
  • około 100 g orzechów nerkowca
  • 2 cebule
  • 3-6 plastrów imbiru – ilość w zależności od preferowanej ostrości potrawy
  • 2-4 ząbków czosnku
  • 2 cebule czerwone
  • 2 papryki (żółta, czerwona)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki carry
  • pół łyżeczki kardamonu
  • olej kokosowy – do smażenia

Przygotowanie:

  • Orzechy nerkowca zalewamy wodą na pół godziny.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy delikatnie, dodajemy pół łyżeczki kurkumy, szczyptę soli i pieprzu, mieszamy, podsmażamy razem pół minuty, następnie wlewamy około 200 ml wody, tak aby zakryło cebulę, gotujemy do miękkości około 15 minut.
  • Gotową lekko ostudzoną cebulę miksujemy na gładki sos razem z orzechami nerkowca (bez wody).
  • Na oleju kokosowym podsmażamy na rumiano plastry imbiru i plastry czosnku. Następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę czerwoną i paprykę w paski, wsypujemy pół łyżeczki kurkumy, pół łyżeczki carry i pół łyżeczki kardamonu, mieszamy wszystko, podsmażamy razem minutę, następnie na wierzch kładziemy rybę lub krewetki, zalewamy 200 ml wody, dusimy około 15 min.
  • Do warzyw i ryby dodajemy sos z cebuli i orzechów, delikatnie mieszamy, aby ryba nam się nie rozpadła, całość dusimy razem około 5 minut.
  • Potrawę podajemy z brązowym ryżem i ulubioną surówką- u mnie jest to surówka z kiszonej kapusty – kapusta kiszona z kurkumą – jest pyszna i bardzo zdrowa – jak ją zrobić zerknij TU




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked