Chrupiący filet rybny w czosnkowo-imbirowej marynacie curry , podany z cytrynowym ryżem i bukietem ulubionych świeżych surówek… Po prostu pycha obiadek 😋
Ryba w czosnkowo – imbirowej marynacie curry
Potrzebujemy :
- Filety ryby (u mnie dorsz)
- Mąka ryżowa – panierka
- Oliwa/masło klarowane do smażenia
Ryż cytrynowy :
- 1 szklanka ryżu basmati (1 szklanka Ryżu na 2 szklanki wody)
- 1 łyżeczka kurkumy
- Pieprz czarny (około 1/3 łyżeczki)
- 1 liść laurowy
- 3 cm imbiru
- 1 łyżeczka płaska soli kłodawskiej
- 100 ml wody
Marynata do ryby🐟 :
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka płaska soli kłodawskiej
- Sok z 1/2 cytryny 🍋
- 3 łyżki oliwy
Ulubiona sałatka : u mnie to prosta surówka z marchewki i jabłka i pyszna, szybka, surówka z kiszonych buraków 🙂
Przygotowanie :
- Do garnka wlewamy 500 ml wody, zagotowujemy, następnie wsypujemy wypłukany wcześniej ryż. Gotujemy na wolnym ogniu 15 minut, a następnie zostawiamy na następne 15 minut, aby ryż doszedł.
- Filety ryby myjemy, osuszamy ręcznikiem kuchennym.
- Przygotuj marynatę: do miski wyciskamy czosnek, ścieramy imbir, dodajemy curry, sól kłodawską, oliwę i sok z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy. Tak przygotowaną marynatą nacieramy rybę i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rybę panierujemy w mące ryżowej, i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor.
- Przygotuj ryż cytrynowy: do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy kurkumę, pieprz czarny, połamany liść laurowy, pokrojony w paski imbir, sok z cytryny i sól kłodawską, chwilkę razem podsmażamy (2 minuty), następnie wlewamy wodę, mieszamy, dodajemy ugotowany wcześniej ryż basmati, mieszamy, aż cały ryż nabierze żółtego koloru. Podgrzewamy, jeszcze chwilę razem, z zamkniętą pokrywką (3 minuty).
- Na talerz wykładamy, chrupiąca rybę, ryż cytrynowy i kolorowe świeże surówki.