Rosół warzywny

Rosół warzywny to po prostu wywar z warzyw, który jest świetną bazą do zup i sosów. Możemy oczywiście podawać go jako samodzielne danie z dodatkiem oliwy, kaszy jaglanej lub makaronu ryżowego.

Rosół warzywny

Potrzebujemy:

  • 2-3 marchewki
  • 1-2 pietruszki
  • pół selera
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • kawałek kapusty
  • kilka plastrów imbiru
  • dwa suszone grzyby
  • zielenina: liście natki pietruszki, liście lubczyku, liście selera.
  • Przyprawy: 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 4 pieprze czarne, 1 łyżeczka lubczyku jeśli nie dodaliśmy świeżego, pół łyżeczki kurkumy, sól kłodawska, czarny pieprz.
  • Opcjonalnie jeśli lubisz, możesz na końcu dodać 2 łyżki sosu sojowego.

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki oczyścić, obrać i umieścić w garnku, warzywa można drobniej pokroić, wtedy wywar szybciej się ugotuje lub włożyć w całości, następnie zlać wodą (około 2 l), dodać przyprawy, grzybki i gotować pod przykrywką, aż do miękkości warzyw.
  • Gotowy bulion warzywny należy przecedzić przez sitko. Warzywa możemy drobno pokroić i dodać do talerza lub wykorzystać do zrobienia pasty warzywnej, lub pasztetu warzywnego.
  • Bulion możemy również rozlać na gorąco do litrowych słoików i przechowywać w lodówce (do miesiąca) w celu wykorzystania jako gotowa baza do zup i sosów.
  • Jeśli podajemy rosół warzywny jako samodzielne danie, możemy podać go w towarzystwie makaronu ryżowego, kaszy jaglanej bądź z komosą ryżową, bezpośrednio na talerz dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i posypujemy obficie zieleniną. W bogatszej wersji możemy dodać ugotowane jajko.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked