Rosół warzywny to po prostu wywar z warzyw, który jest świetną bazą do zup i sosów. Możemy oczywiście podawać go jako samodzielne danie z dodatkiem oliwy, kaszy jaglanej lub makaronu ryżowego.
Rosół warzywny
Potrzebujemy:
- 2-3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- pół selera
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- kawałek kapusty
- kilka plastrów imbiru
- dwa suszone grzyby
- zielenina: liście natki pietruszki, liście lubczyku, liście selera.
- Przyprawy: 1 liść laurowy, 4 ziela angielskie, 4 pieprze czarne, 1 łyżeczka lubczyku jeśli nie dodaliśmy świeżego, pół łyżeczki kurkumy, sól kłodawska, czarny pieprz.
- Opcjonalnie jeśli lubisz, możesz na końcu dodać 2 łyżki sosu sojowego.
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki oczyścić, obrać i umieścić w garnku, warzywa można drobniej pokroić, wtedy wywar szybciej się ugotuje lub włożyć w całości, następnie zlać wodą (około 2 l), dodać przyprawy, grzybki i gotować pod przykrywką, aż do miękkości warzyw.
- Gotowy bulion warzywny należy przecedzić przez sitko. Warzywa możemy drobno pokroić i dodać do talerza lub wykorzystać do zrobienia pasty warzywnej, lub pasztetu warzywnego.
- Bulion możemy również rozlać na gorąco do litrowych słoików i przechowywać w lodówce (do miesiąca) w celu wykorzystania jako gotowa baza do zup i sosów.
- Jeśli podajemy rosół warzywny jako samodzielne danie, możemy podać go w towarzystwie makaronu ryżowego, kaszy jaglanej bądź z komosą ryżową, bezpośrednio na talerz dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i posypujemy obficie zieleniną. W bogatszej wersji możemy dodać ugotowane jajko.