Racuszki orkiszowe pyszne dla małych i dużych, na śniadanie, kolacje, na piknik lub do pracy. 🙂
Potrzebujemy:
- 500 ml maślanki (ja robię ją sama, jak zerknij TU)
- 400 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- Olej kokosowy.
Przygotowanie:
- Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej.
- Do miski wlewamy maślankę i wbijamy 1 jajko, mieszamy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli i mąkę, dokładnie mieszamy składniki, dodajemy sodę i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min.
- Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
- Możemy smażyć z dodatkiem owoców np jabłek.
- Podajemy z konfiturą, miodem lub syropem klonowym… Przepyszne!!
Możemy też jabłka zetrzeć do środka i podać polane syropem daktyliwym 😋
Placki w wersji z rodzynkami, nasionami chia i czereśnią 🍒