Pasztet z cukinii i kaszy jaglanej

Cukinia to warzywo, które po prostu uwielbiam ♥️ W sezonie, aż grzech nie zrobić pasztetu z cukinii lub po prostu cukinii smażonej w jajku 🙂 😋

A dlaczego warto jeść cukinie? Ponieważ jest nie tylko smaczna ale też zdrowa!.

  • Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.
  • Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników.
  • Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające.
  • Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę.
  • W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6),A, E, K, oraz kwas foliowy.

Pasztet z cukini i kaszy jaglanej

Potrzebujemy :

  • 350-400 g cukinii 
  • 1 marchewka
  • 1 cebula 
  • 100 g suchej kaszy jaglanej 
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka oliwy
  • przyprawy: szczypta kminku, pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki kurkumy, tymianku , czernego pieprzu , pół łyżeczki rozdrobnionych w moździerzu nasion kolendry, około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki, sól kłodawska i pieprz. 

Przygotowanie:

  • Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy 1 łyżeczką soli kłodawskiej . Mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby puściła sok.
  • Marchew ścieramy na tarce i łączymy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Do marchewki dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, mieszamy.
  • Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
  • Wlewamy roztrzepane jajka.
  • Cukinię odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
  • Powstałą masę przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię.
  • Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni. 

Propozycja podania… Pasztet z cukini i kaszy jaglanej podany w towarzystwie jajecznicy z czerwoną cebulką, pomidorami, papryką…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked