Cukinia to warzywo, które po prostu uwielbiam ♥️ W sezonie, aż grzech nie zrobić pasztetu z cukinii lub po prostu cukinii smażonej w jajku 🙂 😋
A dlaczego warto jeść cukinie? Ponieważ jest nie tylko smaczna ale też zdrowa!.
- Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.
- Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników.
- Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające.
- Posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywana przez osoby cierpiące na cukrzycę.
- W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6),A, E, K, oraz kwas foliowy.
Pasztet z cukini i kaszy jaglanej
Potrzebujemy :
- 350-400 g cukinii
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g suchej kaszy jaglanej
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oliwy
- przyprawy: szczypta kminku, pół łyżeczki papryki słodkiej i ostrej, pół łyżeczki kurkumy, tymianku , czernego pieprzu , pół łyżeczki rozdrobnionych w moździerzu nasion kolendry, około 3 łyżek posiekanej natki pietruszki, sól kłodawska i pieprz.
Przygotowanie:
- Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy 1 łyżeczką soli kłodawskiej . Mieszamy i odstawiamy na kwadrans, aby puściła sok.
- Marchew ścieramy na tarce i łączymy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Do marchewki dodajemy wypłukaną kaszę jaglaną, mieszamy.
- Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy.
- Wlewamy roztrzepane jajka.
- Cukinię odsączamy z nadmiaru soku, dodajemy do pozostałych składników i dokładnie mieszamy.
- Powstałą masę przekładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Wyrównujemy powierzchnię.
- Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w temp. 180 stopni.
Propozycja podania… Pasztet z cukini i kaszy jaglanej podany w towarzystwie jajecznicy z czerwoną cebulką, pomidorami, papryką…