Pyszna propozycja na śniadanie…Po prostu uwielbiam ! Płatki owsiane plus kokos i owoce…mniam
Owsianka kokosowa z owocami
Potrzebujemy:
- Płatki owsiane (przygotowujemy dzień wcześniej wieczorem, zalewamy gorącą wodą i zostawiamy do rana. Ilość płatków w zależności od potrzeby.
- Wiórki kokosowe – ja daje około 1-2 łyżki na miskę
- mleko roślinne – u mnie migdałowe, które zawsze robię sama – jak zrobić zerknij TU to bardzo proste!
- Owoce u mnie – jabłka, maliny, borówki
Przygotowanie:
- Do garnuszka wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, zalewamy mlekiem roślinnym, delikatnie podgrzewamy – Nie gotujemy!
- Przykładamy ciepłą owsiankę do miseczki.
- Jabłka kroimy w kostkę, posypujemy owsiankę jabłkiem, malinami i borówkami, lub innymi owocami, które akurat mamy.
🔶Owsianka kokosowa w wersji z soczystą gruszka🍐 polane konfiturą malinową, posypane cynamonem… Śniadanie mistrzów… 😋
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Płatki owsiane ze względu na wysoką zawartość błonnika wykazują działanie probiotyczne, czyli odżywiają mikroflorę jelitową.
- Posiadają wysoką zawartość polifenoli, związków bioaktywnych o właściwościach antyoksydacyjnych.
- Owies to bogactwo białka o wysokiej wartości odżywczej, ze względu na zawartość zdrowych aminokwasów egzogennych.
- Płatki owsiane wiążą kwasy tłuszczowe i cholesterol, ogranicza to ich wchłanianie. Obniża to poziomu cholesterolu we krwi i wzmacnia cały układ sercowo-naczyniowy.
- Są świetnym źródłem węglowodanów złożonych, porównaniu z kaszą jaglaną posiadają niski indeks glikemiczny, co zapewnia utrzymanie stałego poziomu glukozy we krwi.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawiera połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – silny przeciwutleniacz, chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe ( oleinowy, linolowy, a-linolenowy – które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy, zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne i uspokajające.
- Wiążą substancje szkodliwe i toksyczne , usuwając je z organizmu
- Spożycie płatków owsianych obniża łaknienie, więc przy odchudzaniu jak najbardziej polecam!
- Co bardzo ważne owies, należy do zbóż, które NIE ZAWIERAJĄ GLUTENU, jednakże mogą być zanieczyszczone przez gluten jeśli mają kontakt z innymi zbożami zawierającymi gluten. Dlatego osoby, które nie tolerują glutenu, powinny spożywać płatki owsiane oznaczone specjalnym znaczkiem – przekreślony kłos.
A WIĘC CZY OWSIANKA JEST ZDROWA? TAK, JAK NAJBARDZIEJ!!!
Owsianka jest nie tylko łatwa w przygotowaniu, ale do tego bardzo smaczna! Zjedzona na śniadanie doda nam energii i pozytywnie wpłynie na nasze samopoczucie i zdrowie.