Z SERII OBIADY BEZMIĘSNE…
Potrzebujemy:
- 300 ml mleka kokosowego
- 300 ml wody chłodnej przegotowanej
- 300 g mąki orkiszowej
- 60 ml soku z buraka
- 2 jajka
Przygotowanie:
- Białka jajek ubijamy na sztywno. Do miksera wlewamy mleko, wodę i mąkę, miksujemy. Do miski z ubitą pianą, dodajemy dwa żółtka, sok z buraka i wlewamy zawartość miksera. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni naleśniki, smarując od czasu do czasu patelnie olejem kokosowym.
Farsz warzywny:
- Pół kalafiora
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 2 cebule białe
- 2 cebule czerwone
- 2 ząbki czosnku
- Opcjonalnie: groszek zielony, fasolka szparagowa.
- Olej kokosowy
Dodatkowo :
- Śmietanka z orzechów nerkowca
- Sos pomidorowy
- Płatki drożdżowe nieaktywne
Przygotowanie:
- Kalafior myjemy i gotujemy do miękkości.
- Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju kokosowym na złoto.
- Marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli, dodajemy lubczyk, majeranek, czosnek, sól, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
- Gdy warzywa są miękkie, dodajemy pokrojony kalafior, dosmaczamy.
- Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w dowolny sposób, polewamy śmietanką z orzechów nerkowca i sosem pomidorowym, posypujemy płatkami drożdżowymi, zapiekamy na rumiano.
- Naleśniki świetnie smakują, podane z surówką z kiszonej kapusty 😜