Naleśniki buraczane z warzywami

Z SERII OBIADY BEZMIĘSNE…

Potrzebujemy:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 300 ml wody chłodnej przegotowanej
  • 300 g mąki orkiszowej
  • 60 ml soku z buraka
  • 2 jajka 

Przygotowanie:

  • Białka jajek ubijamy na sztywno. Do miksera wlewamy mleko, wodę i mąkę, miksujemy. Do miski z ubitą pianą, dodajemy dwa żółtka, sok z buraka i wlewamy zawartość miksera. Dokładnie mieszamy i smażymy na patelni naleśniki, smarując od czasu do czasu patelnie olejem kokosowym.

Farsz warzywny:

  • Pół kalafiora
  • 3 marchewki 
  • 2 pietruszki 
  • kawałek selera
  • 2 cebule białe
  • 2 cebule czerwone
  • 2 ząbki czosnku
  • Opcjonalnie: groszek zielony, fasolka szparagowa.
  • Olej kokosowy

Dodatkowo :

Przygotowanie:

  • Kalafior myjemy i gotujemy do miękkości. 
  • Cebule kroimy w pióra i smażymy na oleju kokosowym na złoto.
  • Marchewkę, pietruszkę, seler, ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli, dodajemy lubczyk, majeranek, czosnek, sól, podlewamy wodą i dusimy do miękkości.
  • Gdy warzywa są miękkie, dodajemy pokrojony kalafior, dosmaczamy.
  • Nakładamy farsz na naleśniki, zwijamy w dowolny sposób, polewamy śmietanką z orzechów nerkowca i sosem pomidorowym, posypujemy płatkami drożdżowymi, zapiekamy na rumiano.
  • Naleśniki świetnie smakują, podane z surówką z kiszonej kapusty 😜



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked