Makaron ryżowy z grzybami mun i tofu.

Coś szybkiego w smakach azjatyckich? Makaron ryżowy z grzybami mun, soczystym tofu, z bukietem roszponki, chrupiącą rzodkiewką i kalarepą, jest idealne na pyszny obiadek w domowym zaciszu lub lancz do pracy.

Makaron ryżowy z grzybami mun i tofu.

Potrzebujemy:

  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • garść suszonych grzybków mun
  • kostka tofu
  • Marynata do tofu: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki sosu balsamicznego, 05/1 łyżeczka płatków chili, pół łyżeczki miodu, 2/3 ząbki czosnku, garść pokrojonego drobno szczypiorku.
  • kalarepa
  • rzodkiewki
  • roszponka
  • kimchi

Przygotowanie:

  • Grzybki mun wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, zostaw pod przykryciem 15 minut.
  • Tofu pokrój na grube plastry. Zmieszaj składniki na marynatę. Dokładnie posmaruj tofu marynatą.
  • Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  • Grzyby odcedź. Dodaj grzyby do makaronu , wsyp sól kłodawską, chili, dodaj 2/3 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj.
  • Na talerz wyłóż makaron z grzybami mun, na wierzch połóż tofu, dodaj roszponke, kimchi, rzodkiewki i słupki z kalarepy.
  • Wierzch polej pozostałym sosem z marynaty tofu.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked