Szybka chińszczyzna jeśli macie ochotę na coś pysznego, ostrego i nie domowego:)
Makaron ryżowy z algami i grzybami mun
Potrzebujemy:
- makaron ryżowy
- kawałek imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 4 marchewki
- pół pora
- garść grzybów mun
- 4-5 płatów alg
- 3 łyżki sosu rybnego
- 5 4-5 łyżek sosu sojowego
- 1 łyżeczka grysu chili
- 1-2 łyżki sezamu
- sól kłodawska
Przygotowanie:
- Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
- Grzyby mun wypłukać i zalać wrzącą wodą, odstawić na 15 minut.
- Marchewkę myjemy i robimy wstążki, najlepiej wychodzą obieraczką do ziemniaków. Możemy również pokroić w cienkie słupki.
- Por oczyszczamy i kroimy drobno.
- Algi nożycami tniemy na paski.
- Do woka wlewamy oliwę z oliwek ( około 2-3 łyżki), dodajemy starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, delikatnie podsmażamy (trzeba uważać, aby nie zbrązowiał), następnie dodajemy marchewkę, pora i algi, mieszamy, dodajemy sos sojowy, rybny, dusimy razem około 5 minut. Następnie dodajemy ugotowany makaron, chili, mieszamy, jeśli jest potrzeba dosmaczamy solą, sosami lub oliwą.
- Gotowe danie posypujemy sezamem .