Pyszne i bardzo aromatyczne warzywne leczo z dodatkiem rozgrzewającego imbiru. Posiłek, który przygotujesz bardzo szybko i możesz podać na dowolny sposób jako samodzielne danie z kromką chleba orkiszowego lub w towarzystwie ryżu, makaronu ryżowego lub komosy ryżowej, oczywiście z dodatkiem zielonych sałat 🙂
leczo warzywno-imbirowe
Potrzebujemy:
- kawałek imbiru (3-4 cm)
- 3-4 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 1seler
- pól pora
- 4 marchewki
- 1 jabłko
- 1 papryka
- 0,5-1 słoik kukurydzy (odsączonej) lub mrożonej.
- około 1l przecieru pomidorowego.
- 1 łyżeczka czubrycy czerwonej
- 0,5 -1 łyżeczka grysu chili (dopasować do lubianej ostrości)
- sól kłodawska
Przygotowanie:
- Przygotuj warzywa: seler, jabłko, paprykę, pora, pokrój w dużą kostkę, marchewkę w drobne słupki, dodaj kukurydzę, przyprawy, wymieszaj.
- W garnku rozgrzej oliwę dodaj starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmaż chwilę (uważaj, żeby nie zbrązowiał), dodaj pokrojone warzywa, podsmażaj mieszając kilka minut do zrumienienia, a następnie zalej przecierem pomidorowym, duś razem do miękkości warzyw, dopraw solą jeśli jest potrzeba.
- Gotowe leczo podaj z brązowym ryżem i sałatką z jarmużu i kiełek brokuła.
- Dodatkowo warto do takiego posiłku dodać szarpany omlet z groszkiem lub kawałek ryby.
leczo warzywno-imbirowe w towarzystwie ryżu i sałatki z jarmużu, awokado, kiełek brokuła w cytrusowej nucie pomarańczy.
leczo warzywno-imbirowe w towarzystwie brązowego ryżu, ryby w czosnkowo – imbirowej marynacie curry i sałatki z jarmużu, awokado, kiełek brokuła w cytrusowej nucie pomarańczy.