Uwielbiam kiszonki, dlatego bardzo lubię eksperymentować i kisić różne warzywa. Wersja kimchi w uproszczonej wersji jest po prostu pyszna 🙂 Szybka do wykonania i intensywna w smaku to coś, co bardzo lubię — u mnie to już uzależnienie:O)
Ponadto takie kimchi, jak i inne kiszonki, mają wspaniałe właściwości probiotyczne, regulujące florę jelitową, poza tym działają przeciwzapalnie i obniżają poziom cholesterolu. Dlatego warto po nie sięgać każdego dnia.
Kimchi z białej kapusty
Potrzebujemy:
- Około 1 kg kapusty białej poszatkowanej
- 4 łyżki soli kłodawskiej
- 2 marchewki
- 1 biała rzepa
Sos kimczi:
- 1, 5 szklanki wody
- 3 łyżki mąki ryżowej
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki płatków papryki 🌶 chili – dopasować do własnej lubianej ostrości
- 2 łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
- 2-3 cm startego imbiru
- około 8 ząbków czosnku (lub więcej)
- 100 ml sosu rybnego – dla chętnych jeśli lubicie:).Spokojnie można pominąć.
Przygotowanie sosu:
- Do garnuszka wlewamy wodę, wsypujemy mąkę ryżową, łyżeczkę cukru, mieszamy do zagotowania, tworząc kleik ryżowy.
- Gotowy kleik odstawiamy do ostudzenia.
- Do schłodzonego kleiku, dodajemy paprykę słodką, paprykę płatki chili, starty imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek i ewentualnie sos rybny.
- Całość dokładnie mieszamy.
Przygotowanie :
- Poszatkowaną kapustę, zasypujemy solą, odstawiamy na co najmniej 2-3 godziny.
- Następnie kapustę dokładnie płuczemy, odciskamy w rękach, przekładamy do miski.
- Marchewkę oczyszczamy, kroimy w słupki lub cienkie paski -idealnie do tego pasuje wykorzystanie obieraczki do ziemniaków. Możemy oczywiście tylko zetrzeć na dużych oczkach.
- Rzepę oczyszczamy, obieramy, ścieramy na dużych oczkach.
- Do odciśniętej kapusty, dodajemy, marchewkę, rzepę, sos ryżowy, dokładnie łączymy składniki, mieszając ręcznie. Najlepiej nałożyć tu rękawiczki jednorazowe.
- Gotowe kimchi przekładamy do dużego słoika, zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3-4 dni (do momentu ukiszenia) np. Na blacie w kuchni. Czasami kapusta potrzebuje więcej czasu np. 5-6 dni, aby się ukisić, to też jest ok. następnie taki słój wstawiamy do lodówki i przechowujemy 3 – 4 tygodnie.