Kasza gryczana i kurki pyszne połączenie w formie sałatki. Gryczanka jest pyszna i do tego bardzo zdrowa, podana ze zdrowymi tłuszczami stanowi idealne danie na obiad lub kolację 🙂
Kasza gryczana z kurkami i orzechami
Potrzebujemy:
- 1 szklanka kaszy gryczanej niepalonej
- 2 szklanki wody
- 2-3 suszone grzyby
- 2 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 ząbek czosnku w łupinie
Wodę zagotowujemy wkładamy wszystkie składniki gotujemy na wolnym ogniu 15 min, a następnie pozostawiamy na następne 15 minut, aby kasza doszła.
- Pół szklanki migdałów
- Pół szklanki słonecznika
- Około 300 g kurek (możemy skorzystać z mrożonki)
- masło klarowane
- zielenina : koperek, szczypiorek , pietruszka – wszystkiego po dobrej garści
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Migdały prażymy (wkładając do piekarnika na 180 C na 15 minut ) lub na patelni do zrumienienia
- Słonecznik podpiekamy na patelni na rumiano.
- Kurki dokładnie oczyszczamy i na maśle, podsmażamy na rumiano.
- Ugotowaną kaszę gryczaną mieszamy z migdałami, słonecznikiem, kurkami, posiekaną drobno zieleniną, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przed podaniem na talerzy skraplamy oliwą oliwek.
Wypróbuj koniecznie kaszę gryczaną z soczewicą i pieczarkami