Kapusta duszona z boczniakiem i suszonym pomidorem

Szybkie danie z kapusty, jeśli macie nadmiar w lodówce, świetnie smakuje jako dodatek do drugiego dania lub jako samodzielne danie.

Do przygotowania dania używam tylko ekologicznych produktów od znanych mi rolników, dzięki temu mam pewność, że moja potrawa przygotowana dla rodziny jest zdrowa, pozbawiona chemii.

Kapusta duszona z boczniakiem i suszonym pomidorem

Potrzebujemy:

  • 1 mała kapusta
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2-3 cebule
  • około 250 g (lub więcej) boczniaków
  • około 10 kawałków suszonego pomidora ( odsączony z zalewy)
  • Około 500 ml przecieru pomidorowego (z pomidorów ekologicznych, od rolnika)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka oregano
  • 4 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • sól kłodawska (ilość według gustu)

Przygotowanie:

  • W dużym ganku lub patelni rozgrzewamy masło klarowane.
  • Kapustę i warzywa szatkujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy do garnka, dusimy razem, cały czas mieszając, około 5 minut (jeśli kapusta jest zbyt sucha, podlewamy delikatnie wodą), następnie wlewamy przecier pomidorowy, przyprawy, dusimy wszystko razem około 30 min,
  • Na patelni rozgrzewamy odrobinę masła klarowanego, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażamy dodajemy umyte, pokrojone w kostkę (lub w paski) boczniaki, smażymy do odparowania wody.
  • Pomidory suszone odsączamy z zalewy (przy pomocy papierowych ręczników), kroimy w paseczki.
  • Do gotowej kapusty dodajemy boczniaki i suszone pomidory, mieszamy dosmaczamy, dusimy jeszcze z 5 min.
  • Duszona kapusta z boczniakami i suszonym pomidorem podajemy jako samodzielne danie lub jako dodatek do placków ziemniaczanych lub placków z ziemniaków i dyni



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked