Jeśli lubicie kaszę gryczaną?… To jest to przepis dla Was… 🙂 Fajny i smaczny pomysł na obiad w zdrowszej wersji i bez dodatku mięsa 🙂 Jeżeli jednak nie wyobrażacie sobie obiadu bez mięsa, to zastąp tofu indykiem 🙂 Pamiętaj, aby mięso było najlepszej jakości !
Gryczanka z tofu i pieczarkami
Potrzebujemy:
- Około 400 -500 g kaszy gryczanej – ugotowanej
- tofu (naturalne lub w ziołach)
- 7-8 pieczarek
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego
- masło klarowane
- ocet balsamiczny – ja używam taki z granatem- Pycha!
- tymianek, oregano, sól i pieprz (jeśli używacie tofu w ziołach, to nie musicie dodawać ziół dodatkowo.
- Rukola
Przygotowanie:
- Na maśle klarowanym smażymy pokrojoną cebulkę na rumiano, dodajemy pokrojone w kostkę tofu, tymianek, oregano i sos sojowy, mieszamy i podsmażamy razem chwilę. Następnie dodajemy pokrojoną pieczarkę, mieszamy i dusimy chwilę razem do odparowania części wody z pieczarek.
- Do pieczarek i tofu dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę gryczaną, mieszamy dosmaczamy solą i pieprzem.
- Gryczankę podajemy na rukoli skropioną octem balsamicznym.
❤️