Uwielbiam jaglanki….są pyszne, pożywne i zdrowe 🙂
Potrzebujemy:
- 500 ml mleka kokosowego
- pół szklanki kaszy jaglanej Ekologicznej
- miód – ilość według gustu
- cynamon
- świeże owoce
Przygotowanie:
Mleko zagotuj. Kaszę wypłucz i zalej wrzątkiem. Do mleka dodaj odcedzoną z wody kaszę, gotuj razem około 10-15 min. Po tym czasie zostawiam jeszcze pod przykryciem około 5-10 minut. Jeśli kasza jest za gęsta można dodać trochę wody lub mleka. Do lekko ostudzonej kaszy dodaję miód i cynamon, mieszam, podaję ze świeżymi owocami.
Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.
Najważniejsze dla nas wartości kaszy:
- Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
- Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
- Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
- Fosfor dba o nasze kości.
- Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
- Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
- Nie zawiera glutenu.
- Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
- Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
- Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.