Z serii obiady bezmięsne…
Pyszny gulasz z warzyw w słodkim sosie carry z orzechów nerkowca.
Gulasz z cukinii w sosie carry z orzechów nerkowca
Potrzebujemy:
- 2 cukinie
- 2 marchewki
- 2 papryki żółte lub zielone
- 2 cebule
- Przyprawy: pół łyżeczki papryka słodka / carry /kurkuma/
- sól i pieprz
- Garść orzechów nerkowca
- Olej kokosowy
Przygotowanie:
- Do blendera wrzucamy garść orzechów nerkowca, wlewamy około 150 ml wody przegotowanej, zostawiamy na 10-15 minut.
- W garnku na oleju kokosowym podsmażamy grubo pokrojone warzywa tj . cebulę, cukinię, marchewkę, paprykę, około 5 minut, dodajemy sól i pieprz, dusimy następne 5 minut.
- Orzechy nerkowca miksujemy na gładką śmietankę, którą następnie wlewamy do uduszonych warzyw, dodajemy przyprawy, mieszamy, dosmaczamy solą i pieprzem.
- Gotowy gulasz podajemy według uznania z ryżem, makaronem lub kaszą.