Rozgrzewające zupy gulaszowe są świetną propozycją na chłodne zimowe popołudnia. Przede wszystkim warzywa i jeszcze raz warzywa 🥗!! Do tego słodkie bataty, imbir, chili 🌶… 😋 Gorące i pikantne… Lubicie takie? 😋
Gulasz kapuściany z batatem
Potrzebujemy :
- 1 por
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- Kawałek selera
- Pół główki kapusty włoskiej
- 2-3 bataty
- 2-3 ząbki czosnku
- Kawałek świeżego imbiru
- 2 pomidory 🍅 (świeże lub ze słoika) u mnie z zimowych przetworów – pomidory na zimę.
- 1 litr przecieru pomidorowego
- Około 0,5 l wody
- 1 łyżeczka lubczyku
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- Szczypta chili 🌶
- Sól kłodawska
- Masło klarowane
Przygotowanie :
- Do garnka dajemy łyżeczkę masła klarowanego, pokrojony por, dwa ząbki czosnku, starty imbir (ilość dopasować do odpowiadającej ostrości), podsmażamy na rumiano, dodajemy pokrojoną w drobne słupki marchewkę, pietruszkę, selera, grubo pokrojoną kapustę, pomidory, mieszamy, podsmażamy chwilę razem, dodajemy pokrojone w grubą kostkę bataty.
- Całość zalewamy przecierem pomidorowym, wlewamy wodę, dodajemy przyprawy, mieszamy, dusimy do miękkości warzyw, dosmaczamy, posypujemy obficie szczypiorkiem i natką pietruszki.
- Podajemy jako samodzielne danie lub z kromką żytniego chleba.