Pełne mocy śniadanie z kaszą gryczaną, słodkimi figami, daktylami, słodką gruszką z aromatyczną kurkumą i cynamonem…Śniadanie bardzo energetyczne 🙂 i Pyyyyyszne 🙂
Gryczanka z gruszką
Potrzebujemy: 1 porcja
- 80 g kaszy gryczanej ekologicznej
- 180 ml mleka kokosowego (lub ryżowe)
- 200 ml wody
- 2 figi
- 3 daktyle
- 2 łyżki wiórków kokosowych ekologicznych
- szczypta kurkumy
- szczypta soli kłodawskiej
- poł łyżeczki cynamonu
- 0,5 gruszki
- orzechy włoskie
Przygotowanie:
- Do garnka wsypujemy suchą kaszę gryczaną ze szczyptą kurkumy i soli, chwilę podprażamy na gorąco. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy figi, daktyle, wiórki, dusimy razem około 15 min.
- Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, dusimy jeszcze około 5 minut. Gruszkę możemy podać również osobno, w innej wersji, uprażoną lub upieczoną z cynamonem
- Kasza szybko robi się gęsta, dolewamy wtedy gorącej wody. Jeśli jest dla nas za mało słodka możemy dodać odrobinę miodu.
- Kaszę podajemy posypaną orzechami włoskimi. Zamiast dodatku gruszki w innej wersji możemy dodać uprażone jabłka z cynamonem lub świeże owoce maliny, porzeczki…
Gdzie kupić najlepsze daktyle, figi, orzechy…? Sprawdziłam i doświadczyłam i tylko jedno miejsce jest najlepsze :