Gryczanka z gruszką

Pełne mocy śniadanie z kaszą gryczaną, słodkimi figami, daktylami, słodką gruszką z aromatyczną kurkumą i cynamonem…Śniadanie bardzo energetyczne 🙂 i Pyyyyyszne 🙂

Gryczanka z gruszką

Potrzebujemy: 1 porcja

  • 80 g kaszy gryczanej ekologicznej
  • 180 ml mleka kokosowego (lub ryżowe)
  • 200 ml wody
  • 2 figi
  • 3 daktyle
  • 2 łyżki wiórków kokosowych ekologicznych
  • szczypta kurkumy
  • szczypta soli kłodawskiej
  • poł łyżeczki cynamonu
  • 0,5 gruszki
  • orzechy włoskie

Przygotowanie:

  • Do garnka wsypujemy suchą kaszę gryczaną ze szczyptą kurkumy i soli, chwilę podprażamy na gorąco. Następnie wlewamy mleko kokosowe, wodę, dodajemy figi, daktyle, wiórki, dusimy razem około 15 min.
  • Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę gruszkę, cynamon, dusimy jeszcze około 5 minut. Gruszkę możemy podać również osobno, w innej wersji, uprażoną lub upieczoną z cynamonem
  • Kasza szybko robi się gęsta, dolewamy wtedy gorącej wody. Jeśli jest dla nas za mało słodka możemy dodać odrobinę miodu.
  • Kaszę podajemy posypaną orzechami włoskimi. Zamiast dodatku gruszki w innej wersji możemy dodać uprażone jabłka z cynamonem lub świeże owoce maliny, porzeczki…

Gdzie kupić najlepsze daktyle, figi, orzechy…? Sprawdziłam i doświadczyłam i tylko jedno miejsce jest najlepsze :




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked