Gołąbki z soczewicą i pieczarkami

Gołąbki pyszne danie, które możemy zrobić na wiele sposobów, w wersji tradycyjnej z mięsem, lub w wersji wegetariańskiej z pieczarkami, czy soczewicą. W każdej wersji smakują wyśmienicie!

Gołąbki z soczewicą i pieczarkami

Potrzebujemy:

  • Kapusta ok. 15 sparzonych liści kapusty (najczęściej używam kapustę włoską). W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy wykrajamy twardy głąb ze środka, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy około 5 minut, wykładamy sparzone odchodzące liście kapusty.
  • 1 szklanka ryżu basmati
  • 150 g czerwonej soczewicy
  • 500 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Natka pietruszki – drobno pokrojona
  • 1-2 marchewki 🥕
  • Sól kłodawska /pieprz/ papryka słodka
  • Tłuszcz: do wyboru: Masło klarowane/ Olej kokosowy/smalec/olej rzepakowy ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.
  • około 1 litr przecieru pomidorowego – ilość dopasować do ilości gołąbków
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej 
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Bazylia
  • Opcjonalnie: 200 ml słodkiej śmietanki roślinnej (u mnie śmietana z orzechów nerkowca), oczywiście możemy zrobić na bazie samych pomidorów.

Przygotowanie:

  • Wodę zagotowujemy (500 ml -2 szklanki), wsypujemy ryż i soczewicę, trochę soli, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy na następne 10 minut, aby ryż doszedł.
  • Cebulę kroimy w kostkę, podsmażymy na rumiano. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy, dusimy, aż woda odparuje.
  • Ryż z soczewicą łączymy z pieczarkami, natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką słodką.
  •  Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki.
  • Na dużą blachę wykładamy resztki z parzonej kapusty, robiąc z niej podkład do gołąbków. Następnie każdego gołąbka obsmażamy delikatnie na patelni i układamy ciasno, obok siebie, oczywiście możemy pominąć obsmażanie.
  • Marchewke oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach, rozsypujemy na wierzch gołąbków.
  • Całość podlewamy wodą z gotowanej kapusty, u mnie około 2 szklanek (ilość dopasować do ilości gołąbków) zmieszaną z przecierem pomidorowym, bazylią, lubczykiem, papryką, solą, ewentualnie śmietanką.
  • Na wierzch układamy kilka listków pozostałej kapusty.
  • Wstawiamy do pieczenia na około 45 minut, 200 C

👉 Możemy również takie gołąbki w ten sam sposób, udusić w garnku.

  • Jeżeli lubimy jeść gołąbki w większej ilości sosu, dorabiamy dodatkowy sos pomidorowy osobno, i polewamy gołąbki na talerzu.

W wersji duszonej w garnku…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked