Gołąbki

Gołąbki są daniem albo uwielbianym albo nienawidzonym, przynajmniej u mnie tak to wygląda. Dzieci najpierw uważały gołąbki za danie absolutnie ohydne, a teraz ile bym nie zrobiła i tak nie starczy na zamrożenie 🙂 Osobiście gołąbki kojarzą mi się ze świętami w domu, było to danie mięsne podawane w ważniejsze dni świąteczne. Obecnie najczęściej podaje te danie w wersji wegetariańskiej, z pieczarkami, od czasu do czasu w wersji z mięsem indyczym. To mój sposób na soczyste, pyszne, pieczone w piekarniku, gołąbki. Jestem pewna że smak tych gołąbków pozostanie wspomnieniem w pamięci moich dzieci z dzieciństwa, tak jak ja wspominam smak gołąbków mojej mamy :).

Gołąbki

Potrzebujemy: farsz ryż-pieczarka

  • 1 szklanka ryżu: Ryż gotujemy: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • około 600 g pieczarek
  • 2 cebule
  • ok. 15 sparzonych liści kapusty (najczęściej używam kapustę włoską). W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy wykrajamy twardy głąb ze środka, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy około 5 minut, wykładamy sparzone odchodzące liście kapusty.
  • Sól kłodawska /pieprz
  • Tłuszcz: do wyboru: Masło klarowane/ Olej kokosowy/olej rzepakowy ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.

Potrzebujemy: farsz ryż-mięso z indyka

  • 1 szklanka ryżu: Ryż gotujemy: 1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
  • około 500 g mięsa mielonego z indyka surowego (mięso ze sprawdzonego źródła)
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 15 sparzonych liści kapusty (najczęściej używam kapustę włoską) + woda z tej kapusty
  • Sól kłodawska /pieprz
  • Tłuszcz: do wyboru: Masło klarowane/ Olej kokosowy/olej rzepakowy ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.

Sos pomidorowy:

  • około 1-2 litra przecieru pomidorowego – ilość dopasować do ilości gołąbków
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół łyżeczki papryki wędzonej 
  • Pół łyżeczki papryki słodkiej
  • Opcjonalnie: 200 ml słodkiej śmietanki roślinnej (u mnie śmietana z orzechów nerkowca), oczywiście możemy zrobić na bazie samych pomidorów.

Składniki łączmy ze sobą, polewamy gołąbki.

Przygotowanie:

  • Cebulę kroimy w kostkę podsmażymy na rumiano. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę dodajemy do cebuli, solimy, dusimy aż woda odparuje. Ryż, łączymy z pieczarkami, dosmaczamy pieprzem i solą.
  • Farsz z mięsem robimy podobnie: Ryż, łączymy z mięsem, podsmażoną cebulą, dosmaczamy, czosnkiem, pieprzem i solą.
  • Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki.
  • Piekarnik: Na dużą blachę wykładamy resztki z parzonej kapusty, robiąc z niej podkład do gołąbków. Następnie każdego gołąbka obsmażamy delikatnie na patelni i układamy ciasno, obok siebie. Całość podlewamy wodą z gotowanej kapusty, u mnie około 2 szklanek (ilość dopasować do ilości gołąbków). Wstawiamy na około 30 minut na 200 C , po tym czasie zalewamy całość sosem pomidorowym, posypujemy delikatnie bazylią i lubczykiem zapiekamy razem następne 30 minut.
  • Jeżeli lubimy jeść gołąbki w większej ilości sosu, dorabiamy dodatkowy sos pomidorowy osobno, i polewamy gołąbki na talerzu.
  • Garnek: W głębokim garnku, na spód kładziemy pozostałe sparzone liście kapusty. Układamy ciasno zawinięte gołąbki, zalewamy w połowie osoloną woda (pozostałą z parzenia kapusty), na wierzch układy liście kapusty, zakrywamy i dusimy około godziny na wolnym ogniu. Następnie dodajemy około 1litra przecieru pomidorowego lub jeden koncentrat pomidorowy, rozmieszany razem z 3-4 ząbkami czosnku (przeciśnięty przez praskę).Całość dusimy około 30 minut.

W wersji w garnku…




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked