Gołąbki niskowęglowodanowe bez udziału ryżu, na bazie mięsa i kalafiora 🙂 To pyszna i zdrowa alternatywa dla każdego z nas!
Gołąbki (bez ryżu)
Potrzebujemy:
- ok. 15 sparzonych liści kapusty. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy wykrajamy twardy głąb ze środka, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy około 5 minut, wykładamy sparzone odchodzące liście kapusty.
- 1-2 kalafiory (w zależności od wielkości)
- około kilograma mięsa mielonego wieprzowego – z bezpiecznego źródła – nie z marketu!
- 1-2 jajka
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- Około 1 l przecieru pomidorowego
- Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, chili – ilość według gustu.
Przygotowanie:
- Kalafior oczyszczamy, gotujemy aldente, drobno siekamy nożem.
- Cebulę kroimy w kostkę podsmażymy na rumiano, dodajemy mięso mielone, sól , pieprz, chili, mieszamy i smażymy razem.
- Robimy farsz: Do posiekanego drobno kalafiora dodajemy usmażone mięso, jajko, czosnek, mieszamy, dosmaczamy.
- Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki.
- Układamy w brytfance, polewamy całość przecierem pomidorowym i zapiekamy (pod przykryciem), całość około 40 minut. Na koniec możemy posypać gołąbki serem kozim.
- Jeżeli lubimy jeść gołąbki w większej ilości sosu, dorabiamy dodatkowy sos pomidorowy osobno, i polewamy gołąbki na talerzu