Gofry marchewkowe na bazie mąki gryczanej, ryżowej i ziemniaczanej, bez dodatku jajek, to propozycja dla każdego smakosza kuchni wegetariańskiej. Smakują rewelacyjnie w wersji na słodko jak i na słono. Jest to też świetny pomysł na wykorzystanie pulpy z marchewki 🥕 np. po wyciśniętym soku z marchewki. Resztek jest zawsze dużo a szkoda wyrzucać, bo tyle w niej dobroci. Więc za jednym zamachem można zrobić soczek na podwieczorek i gofry na kolację 🤩
Gofry marchewkowe bezglutenowe
Potrzebujemy :
- 160 g mąki gryczanej
- 100 g mąki ryżowej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- 200 g marchewki startej na drobnych oczkach lub pulpy z marchewki 🥕 po zrobionym soku.
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 200 ml Mleko roślinne
- 300 ml wody
- Sól kłodawska
Jeśli gofry mają być podane na słodko to dodajemy :
- Szczypta Kardamon
- Szczypta Cynamonu
- Łyżeczka cukru kokosowego
Jeśli gofry podajemy na słono, dodajemy:
- Szczypte gałki muszkatołowej
- Pół łyżeczki Bazylii
- Opcjonalnie: 1 przeciśnięty przez praskę czosnek
Przygotowanie :
Składniki ciasta łączymy ze sobą. Gofrownice rozgrzewamy, smarujemy raz np. olejem kokosowym lub olejem rzepakowym ekologicznym. Wylewamy ciasto, pieczemy, aż będą głuche po stuknięciu, chrupkie i brązowe. Gofry marchewkowe pieką się dłużej, niż zwykłe gofry bez marchewki.
W wersji na słono…
Potrzebujemy :
- Rukola lub szpinak
- Dowolne kiełki
- Awokado 🥑 dojrzałe. Robimy pastę z awokado (rozgniatamy widelcem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, łyżkę soku cytryny 🍋, sól kłodawska) lub kroimy awokado w plastry.
- Twaróg wiejski z mleka ekologicznego
- Pomidory 🍅 świeże w sezonie lub w zimie pomidory suszone.
- Ogórek zielony 🥒
- Cebula czerwona
Ze składników tworzymy swoje gofrowe 🥪 kanapki 🙂 Jest to danie pysznie i bardzo sycące. 😋
W wersji na słodko…
Potrzebujemy :
- Masło migdałowe
- Powidła
- Do wyboru: banan 🍌 /mango / borówki /miód 🍯