Prosty skład – zdrowy skład
Proste danie, bardzo popularne w sezonie cukiniowym, tego dania nie można zepsuć 🙂 Świeża, soczysta cukinia, usmażona na rumiano, pyszna propozycja na obiad lub kolacje.
Cukinia smażona
Potrzebujemy
- Cukinia
Panierka:
- jajka, mąka (ryżowa lub migdałowa), sól kłodawska, pieprz, chili.
- W innej wersji do jajka można dodać czosnek, kurkumę, carry, to co lubimy.
Tłuszcz do smażenia:
- Smalec/masło klarowane
Przygotowanie:
- Cukinie myjemy, kroimy w plastry, posypujemy solą, pieprzem, chilli, mieszamy.
- Jajka roztrzepujemy z solą.
- Krążki cukinii moczymy w jajku i obtaczamy w mące (ryżowej lub migdałowej)
- Smażymy na rumiano z obu stron.
- Odsączamy na papierze kuchennym.