Ciasto migdałowe z dynią

Pyszne jesienne ciasto z dynią. Szybkie w przygotowaniu, proste składniki, bez glutenu i bez cukru. Idealne do jesiennej kawusi 🙂

Ciasto migdałowe z dynią

Potrzebujemy:

  • 250 g upieczonej dyni
  • 4 jajka wiejskie
  • 40 ml masła klarowanego lub oliwy
  • 150 g mąki migdałowej
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru kokosowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta soli kłodawskiej
  • Opcjonalnie :Wanilia

Przygotowanie:

  • Zmiksuj razem dynię, jajka, masło, miód.
  • Do miski wlej masę dyniową, dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do formy keksowej.
  • Piecz 180 C przez 45 minut
  • Podajemy oprószone cynamonem/ cukrem pudrem kokosowym lub polewamy czekoladą bez cukru.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked