Pyszne jesienne ciasto z dynią. Szybkie w przygotowaniu, proste składniki, bez glutenu i bez cukru. Idealne do jesiennej kawusi 🙂
Ciasto migdałowe z dynią
Potrzebujemy:
- 250 g upieczonej dyni
- 4 jajka wiejskie
- 40 ml masła klarowanego lub oliwy
- 150 g mąki migdałowej
- 1-2 łyżki miodu lub cukru kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta soli kłodawskiej
- Opcjonalnie :Wanilia
Przygotowanie:
- Zmiksuj razem dynię, jajka, masło, miód.
- Do miski wlej masę dyniową, dodaj mąkę migdałową, proszek do pieczenia, cynamon, kardamon, wanilię, wszystko dokładnie wymieszaj, wlej do formy keksowej.
- Piecz 180 C przez 45 minut
- Podajemy oprószone cynamonem/ cukrem pudrem kokosowym lub polewamy czekoladą bez cukru.