Ciasto marchewkowe na oliwie

Ciasto marchewkowe bez względu na porę roku jest zawsze na czasie. To pyszny, wartościowy deser dla małych i dużych. Bardzo aromatyczne i szybkie w przygotowaniu ciacho, dobre na każdą okazję. W przepisie wykorzystuje oliwę do pieczenia. Nie jestem zwolennikiem podgrzewania tłuszczów roślinnych, nie powinno się tego robić, lepiej wykorzystać je na zimno. Aczkolwiek oliwa jest tym wyjątkowym zdrowym tłuszczem, i ma dość wysoki punkt dymienia (około 210 C) a nawet wyżej, w zależności od jakości oliwy. Dlatego jeśli już grzeszyć z podgrzewaniem tłuszczu to warto to robić z oliwą.

Ciasto marchewkowe na oliwie

Potrzebujemy:

  • 3 marchewki
  • 5 jajek
  • 100 g dżemu ( śliwka lub jabłko)
  • 80 ml oliwy
  • 5-6 łyżek cukru koksowego
  • wanilia
  • 250 mąki orkiszowej ekologicznej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Przyprawy:1 łyżeczkę cynamonu, i po pół łyżeczki lub szczyptę kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, soli kłodawskiej. Większa ilość przypraw daje nam bardziej intensywny smak i zapach.

Przygotowanie:

  • Do miski wkładamy: startą drobno marchewkę, jajka, dżem, oliwę, cukier kokosowy, wanilię, wszystko dokładnie mieszamy.
  • Do drugiej miski wkładamy: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, mieszamy składniki.
  • Suche składniki mieszamy z mokrymi szpatułką. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe pieczemy w 170 C przez około 45 min.
  • Jeżeli chcielibyśmy uzyskać bardziej ekskluzywne ciasto wierzch smarujemy serkiem mascarpone, posypujemy cynamonem i ewentualnie posypujemy rodzynkami . Smacznego!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked