Ciasto marchewkowe bez względu na porę roku jest zawsze na czasie. To pyszny, wartościowy deser dla małych i dużych. Bardzo aromatyczne i szybkie w przygotowaniu ciacho, dobre na każdą okazję. W przepisie wykorzystuje oliwę do pieczenia. Nie jestem zwolennikiem podgrzewania tłuszczów roślinnych, nie powinno się tego robić, lepiej wykorzystać je na zimno. Aczkolwiek oliwa jest tym wyjątkowym zdrowym tłuszczem, i ma dość wysoki punkt dymienia (około 210 C) a nawet wyżej, w zależności od jakości oliwy. Dlatego jeśli już grzeszyć z podgrzewaniem tłuszczu to warto to robić z oliwą.
Ciasto marchewkowe na oliwie
Potrzebujemy:
- 3 marchewki
- 5 jajek
- 100 g dżemu ( śliwka lub jabłko)
- 80 ml oliwy
- 5-6 łyżek cukru koksowego
- wanilia
- 250 mąki orkiszowej ekologicznej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- Przyprawy:1 łyżeczkę cynamonu, i po pół łyżeczki lub szczyptę kardamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, soli kłodawskiej. Większa ilość przypraw daje nam bardziej intensywny smak i zapach.
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy: startą drobno marchewkę, jajka, dżem, oliwę, cukier kokosowy, wanilię, wszystko dokładnie mieszamy.
- Do drugiej miski wkładamy: mąkę orkiszową, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, mieszamy składniki.
- Suche składniki mieszamy z mokrymi szpatułką. Całość przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto marchewkowe pieczemy w 170 C przez około 45 min.
- Jeżeli chcielibyśmy uzyskać bardziej ekskluzywne ciasto wierzch smarujemy serkiem mascarpone, posypujemy cynamonem i ewentualnie posypujemy rodzynkami . Smacznego!