Ciasto czekoladowe – bez jajek!

Szybkie i przepyszne ciasto czekoladowe, które zawsze wychodzi, dodatek owoców lub krem, czyni z tego ciasta smakowity deser w pięknej oprawie na każdą okazję.

Ciasto czekoladowe

Potrzebujemy :

  • 230 g mąki orkiszowej typ 630 ekologicznej(lub pszennej ekologicznej)
  • 3 łyżki kakao ekologiczne
  • 1-2 łyżki miodu prawdziwego
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 225 mml wody przegotowanej gorącej
  • 40 g oleju kokosowego lub masła klarowanego
  • 1 lłyżka octu jabłkowego
  • Szczypta soli
  • Pół łyżeczki cynamonu
  • Pół łyżeczki kardamonu.

Przygotowanie:

  • Do jednej miski wsypujemy mąkę, sodę, kakao, cynamon, kardamon, sól, mieszamy składniki.
  • Do drugiej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz i miód, ocet i wodę, mieszamy składniki.
  • Do miski z mąką wlewamy składniki płynne, energicznie mieszając, przelewamy do formy, wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pieczemy około 40 min w temp.185 C.

Owoce na wierzch ciasta

  • Owoce na ciasto dowolne (🍒 wiśnie, winogron, truskawki, borówki, brzoskwinie, mango itp) mogą być mrożone.
  • 1 łyżeczka agaru proszek (żelatyny roślinnej) lub zwykłej żelatyny.
  • 200 ml wody
  • 1-2 łyżki miodu

Przygotowanie owoców na ciasto.

W wersji z wiśniami 🍒 … (mrożonka z lata)

  • 2-3 garście owoców wkładamy do garnuszka, zalewamy 200 ml wody, dodajemy ksylitol, zagotowujemy.
  • W kieliszku z odrobiną wody mieszamy 1 łyżeczkę agaru, dodajemy do wiśni 🍒 i gotujemy razem 5 minut. Studzimy.
  • Gdy galaretka zaczyna nam zastygać, przekładamy ją na ciasto, równomiernie na całej powierzchni a następnie oprószamy całość kakao.

W wersji z truskawkami…🍓🍓🍓🍓🍓

  • Około 300 g truskawek
  • 1,5-2 łyżeczki agaru proszek (żelatyny roślinnej) lub zwykłej żelatyny.
  • 🍓 Truskawki mają dużo wody, więc przy tych owocach należy zwiększyć ilość agaru. Jeśli wsypiemy za mało i galaretka się za mało zetnie, możemy jeszcze raz ją podgrzać, dodać jeszcze agar i ponownie schłodzić.
  • 200 ml wody
  • 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu

Przygotowanie:

  • Połowę truskawek wkładamy do garnuszka, zalewamy 200 ml wody, dodajemy ksylitol, zagotowujemy.
  • W kieliszku z odrobiną wody mieszamy 1,5 łyżeczki agaru, dodajemy do truskawek i gotujemy razem 5 minut. Po tym czasie dodajemy drugą połowę całych lub pokrojonych truskawek. Studzimy.
  • Gdy galaretka zaczyna tężeć, przekładamy ją na ciasto, równomiernie na całej powierzchni, a następnie oprószamy całość kakao.

W wersji z kremem czekoladowym z orzechów nerkowca

Potrzebujemy:

  • około 2 garści orzechów nerkowca namaczamy w wodzie na około 2 godziny.
  • 2 łyżki kakao ekologicznego
  • 2 łyżki miodu
  • 2-3 łyżki oleju kokosowego
  • 30-50 ml mleka kokosowego lub owsianego (ilość dozujemy do odpowiedniej gęstości)

Przygotowanie:

  • Orzechy odcedzamy z wody, przekładamy do blendera, dodajemy kakao, miód, olej kokosowy, mleko i dokładanie miksujemy na gładki krem.
  • Wykładamy na ciasto, schładzamy w lodówce, posypujemy świeżymi owocami.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked