Pyszny chleb jajeczny z cukinią i marchewką szybki w przygotowaniu, bez glutenu, niskowęglowodanowy, bardzo sycący, idealny do past warzywnych lub twarożku 🙂
Chleb jajeczny z cukinią i marchewką
Potrzebujemy:
- 6 jajek
- 1 cukinia
- 2 marchewki
- 50 g zmielonego siemienia lnianego
- 50 g mąki kokosowej
- pół szklanki słonecznika
- pół szklanki pestek dyni
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 łyżeczka sody
- Przyprawy: pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki cząbru, sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Cukinię i marchewkę oczyszczamy ścieramy na dużych oczkach.
- Jajka miksujemy.
- Do masy jajecznej dodajemy: siemię lniane, mąkę kokosową, słonecznik, pestki dyni, ocet jabłkowy, sodę, przyprawy, mieszamy, dodajemy cukinię z marchewką, mieszamy, przekładamy do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez około 45 minut w temp. 180 C.
Spróbuj koniecznie również chlebka cukiniowego….
Gdzie kupić zdrowy słonecznik, pestki dyni czy siemię lniane? Gdzie będzie najlepsza jakość? Sprawdziłam wielu producentów pod każdym kontem zdrowotnym, potrzebowałam znaleźć produkt najlepszy bez dodatków i czysty bez zanieczyszczeń …Nie było łatwo, ale udało się:) Tylko w tym miejscu było wszystko OK ! Spróbuj nie pożałujesz