Ocet jabłkowy

➡️ Co jeszcze możemy zrobić z jabłek? Ja robię ocet jabłkowy, własnej produkcji jest po prostu najlepszy. Przynosi same korzyści zdrowotne, niezawodny do sałatek, ponadto to my decydujemy, jakiej będzie jakości, czyli jakie jabłka włożymy do środka, możemy sobie pofantazjować i dodać dodatki takie, jakie lubimy.

➡️Więcej na temat właściwości zdrowotnych octu jabłkowego poczytaj TU.

❤️Ocet jabłkowy jak zrobić?

Potrzebujemy:

  • Duży słój (3 lub 5 l)
  • Kawałek gazy i gumka recepturka
  • Owoce (zdrowe, niezgniłe)
  • Woda (może być woda przefiltrowana lub woda przegotowana chłodna).
  • Cukier około 3-4 łyżki na litr

Przygotowanie:

  • Owoce myjemy, kroimy na cząstki, wkładamy do połowy słoja.
  • Cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do jabłek, zostawiając na końcu przestrzeń, aby ocet pracował. 
  • Mieszamy, okrywamy gazą, zakładamy recepturkę bardzo dokładnie, aby nie dostała się żadna meszka, których może się namnożyć wokoło, skuszone zapachem fermentującego jabłka.
  • Następnie nasz przygotowany słój codziennie mieszamy 1-2 razy dziennie, przez około 3 -4 tygodnie. W tym czasie przebiegać będzie burzliwa fermentacja alkoholowa. 
  • Po 3-4 tygodniach wsad z jabłek zacznie opadać na dno, rozpocznie się wtedy fermentacja octowa.
  • Wsad mieszamy do momentu opadnięcia wszystkich owoców. 
  • Na wierzchu, wytwarza się zazwyczaj matka owocowa w formie białego nalotu. 
  • Po około 5 tygodniach ocet przelewamy przez sito do czystego słoika i zostawiamy w spokoju około 3 tygodnie. Następnie przelewamy do buteleczek, zakręcamy, przechowujemy w np. w piwnicy lub szafce kuchennej.
  • Ocet możemy zrobić z czystych jabłek lub z różnych owoców, warzyw, ziół.

Matka octowa tworzy się na wierzchu octu, składa się z celulozy i bakterii octowych. Nie wyrzucaj jej, możemy ją wykorzystać do produkcji, następnego octu. Przekładamy ją do małego słoika i zalewamy małą ilością octu.

 Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy (rewelacyjne działa na włosy i skórę), który łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen. Glikogen natomiast, robi fajne rzeczy w naszym organizmie, dba o nasz układ krwionośny, w tym polepsza stan naczyń krwionośnych i sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek, pomaga regulować cykl menstruacyjny, ponadto wysoka zawartość potasu wycisza układ nerwowy i reguluje prace hormonów, a do tego pięknie dba o naszą wagę. Pomimo iż w smaku jest kwaśny, ocet ma działanie zasadotwórcze, spożywanie go pomaga w utrzymaniu dobrego pH naszego ciała, oczywiście mówimy tu o  prawdziwym , naturalnym occie.

Ponadto :

  • W składzie naturalnego octu jabłkowego znajdziemy enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, oraz niewielkie ilości witamin (E, C, B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy a także  składniki mineralne sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.
  •  Pomaga w obrzękach i opuchliznach, usuwa nadmiar wody w organizmie.
  • Ocet jabłkowy od lat potwierdzone ma zdrowotne właściwości o działaniu  antybakteryjnym i antyseptycznym.
  • Stosowany do odkażania i  leczenia grzybicy.
  •  Przywraca prawidłową pracę jelit i nawadnia organizm.
  • Ze względu na witaminę C i żelazo, zalecany dla osób z anemią lub niedokrwistością
  • Przyspiesza przemianę materii, idealny przy odchudzaniu (w jednej łyżce tylko około 3 kcal)
  • Pomaga w przeziębieniach i infekcjach ( zmniejsza wydzielanie śluzu, zwalcza katar, leczy gardło.)
  • Przez zawarte w jabłkach pektyny, pomaga w naturalny sposób na zaparcia.

➡️Pamiętajmy jednak, że pijąc sam ocet cudu nie będzie, bez zdrowej diety, nie mamy co liczyć na zdrowotne właściwości octu, poza tym, jak każdy składnik diety użyty w niewłaściwych ilościach, spowodować może więcej szkody niż pożytku, zbyt duże i częste dawki mogą prowadzić do hipoglikemii, obniżenia poziomu potasu i erozji szkliwa.

🌟Ocet jabłkowy jest mi osobiście bardzo bliski, wyleczył mi cały przewód pokarmowy, naprawił podziurawione jelita…

🌟 Mój sposób: rano 15 min. przed jedzeniem: pół szklanki przegotowanej  wody i 1 łyżka octu jabłkowego naturalnego, niepasteryzowanego.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked