Witamina jabłko
Jabłko ze względu na wysoką zawartość witaminy C dba o nasz układ odpornościowy, połączeniu z marchewką stanowi skuteczną broń w terapiach antyrakowych.
Sok z jabłek naturalnie mętny zawiera czterokrotnie więcej flawonoidów. To najlepsze przeciwutleniacze, pięciokrotnie skuteczniejsze niż witamina C czy E.
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu oraz minerałów:
wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk. - Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową , oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych– czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
- Jabłka są kopalnią błonnika i pektyn. Błonnik poprawia perystaltykę jelit i likwiduje zaparcia. Pektyny sprzyjają obniżeniu ciśnienia krwi i dają uczucie sytości.
Ocet jabłkowy
Z kolei Ocet jabłkowy zawiera w swoim składzie kwas jabłkowy (rewelacyjne działa na włosy i skórę), który łącząc się z zasadami i substancjami mineralnymi, tworzy glikogen. Glikogen natomiast, robi fajne rzeczy w naszym organizmie, dba o nasz układ krwionośny, w tym polepsza stan naczyń krwionośnych i sprzyja tworzeniu czerwonych krwinek, pomaga regulować cykl menstruacyjny, ponadto wysoka zawartość potasu wycisza układ nerwowy i reguluje prace hormonów, a do tego pięknie dba o naszą wagę. Pomimo iż w smaku jest kwaśny, ocet ma działanie zasadotwórcze, spożywanie go pomaga w utrzymaniu dobrego pH naszego ciała, oczywiście mówimy tu o prawdziwym , naturalnym occie.
Ponadto :
- W składzie naturalnego octu jabłkowego znajdziemy enzymy, aminokwasy, pektyny, związki polifenolowe, oraz niewielkie ilości witamin (E, C, B1, B2, B3, B5, B6, biotynę, kwas foliowy a także składniki mineralne sód, wapń, fosfor, żelazo i magnez.
- Pomaga w obrzękach i opuchliznach, usuwa nadmiar wody w organizmie.
- Ocet jabłkowy od lat potwierdzone ma zdrowotne właściwości o działaniu antybakteryjnym i antyseptycznym.
- Stosowany do odkażania i leczenia grzybicy.
- Przywraca prawidłową pracę jelit i nawadnia organizm.
- Ze względu na witaminę C i żelazo, zalecany dla osób z anemią lub niedokrwistością
- Przyspiesza przemianę materii, idealny przy odchudzaniu (w jednej łyżce tylko około 3 kcal)
- Pomaga w przeziębieniach i infekcjach ( zmniejsza wydzielanie śluzu, zwalcza katar, leczy gardło.)
- Przez zawarte w jabłkach pektyny, pomaga w naturalny sposób na zaparcia.
Pamiętajmy jednak, że pijąc sam ocet cudu nie będzie, bez zdrowej diety, nie mamy co liczyć na zdrowotne właściwości octu, poza tym, jak każdy składnik diety użyty w niewłaściwych ilościach, spowodować może więcej szkody niż pożytku, zbyt duże i częste dawki mogą prowadzić do hipoglikemii, obniżenia poziomu potasu i erozji szkliwa.
Ocet jabłkowy jest mi osobiście bardzo bliski, wyleczył mi cały przewód pokarmowy, naprawił podziurawione jelita…
Mój sposób: rano 15 min. przed jedzeniem: pół szklanki przegotowanej wody i 1 łyżka octu jabłkowego naturalnego, niepasteryzowanego.
Ocet jabłkowy jak zrobić?
Potrzebujemy:
- Duży słój (3 lub 5 l)
- Kawałek gazy i gumka recepturka
- Owoce (zdrowe, nie zgniłe)
- Woda (może być woda przefiltrowana lub woda przegotowana chłodna).
- Cukier około 3-4 łyżki na litr
Przygotowanie:
- Owoce myjemy, kroimy na cząstki, wkładamy do połowy słoja.
- Cukier rozpuszczamy w wodzie, wlewamy do jabłek, zostawiając na końcu przestrzeń, aby ocet pracował.
- Mieszamy, okrywamy gazą, zakładamy recepturkę bardzo dokładnie, aby nie dostała się żadna meszka, których może się namnożyć wokoło, skuszone zapachem fermentującego jabłka.
- Następnie nasz przygotowany słój codziennie mieszamy 1-2 razy dziennie, przez około 3 -4 tygodnie. W tym czasie przebiegać będzie burzliwa fermentacja alkoholowa.
- Po 3-4 tygodniach wsad z jabłek zacznie opadać na dno, rozpocznie się wtedy fermentacja octowa.
- Wsad mieszamy do momentu opadnięcia wszystkich owoców.
- Na wierzchu, wytwarza się zazwyczaj matka owocowa w formie białego nalotu.
- Po około 5 tygodniach ocet przelewamy przez sito do czystego słoika i zostawiamy w spokoju około 3 tygodnie. Następnie przelewamy do buteleczek, zakręcamy, przechowujemy w np. w piwnicy lub szafce kuchennej.
- Ocet możemy zrobić z czystych jabłek lub z różnych owoców, warzyw, ziół.
Matka octowa tworzy się na wierzchu octu, składa się z celulozy i bakterii octowych. Nie wyrzucaj jej, możemy ją wykorzystać do produkcji, następnego octu. Przekładamy ją do małego słoika i zalewamy małą ilością octu.
Zadbaj o ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA jest to bardzo ważne dla organizmu, zacytuje Pana Jerzego, który wie na ten temat dużo, dużo więcej.
Jeżeli żołądek ma kwasowość powyżej pH 3 to proces trawienia może być już poważnie zaburzony. Przy kwasowości pH 6-7, żołądek praktycznie nie pracuje. Wówczas białka z mięsa czy warzyw nie są do końca strawione, czyli podzielone na aminokwasy. Do takiego procesu potrzebny jest kwas solny, pepsyna i wiele innych substancji. Nie strawione białko gnije. Teoretycznie nie ma problemu, ponieważ przejdzie przez dwunastnice do jelita cienkiego, grubego i zostanie wydalone z organizmu. Problem pojawia się, wtedy gdy, gdy niestrawione białko trafi do krwiobiegu. Wtedy układ odpornościowy traktuje je jako ciało obce i zaczyna go zwalczać. A konsekwencją tego stanu rzeczy mogą być: bóle kolan, depresje, bezsenność, silny kaszel, problemy skórne: egzema, wysypki, plamy itd. astma, zawał serca, ból głowy, anemia, niestrawione białka mogą być alergenami, co powoduje alergie.
Jak sprawdzić, czy mamy zakwaszony żołądek? Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony, czy nie, używamy 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY, jeśli „odbicie” gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe. Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale… wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne. Test na ogół robi się rano, zaraz po wstaniu z łóżka.
Jak zakwaszamy żołądek? Do zakwaszenia żołądka używamy (u dorosłej osoby) ok. 1/4 szklanki wody i dwie łyżki octu jabłkowego. Dla dziecka odpowiednio mniej np. 1 łyżeczka octu. Oczywiście, zakwaszenie żołądka robimy ok. 30 min PRZED każdym posiłkiem, szczególnie jeśli jest to posiłek wysokobiałkowy (mięso, warzywa). Dla osób, które nie tolerują octu jabłkowego bardzo dobrym rozwiązaniem jest wino piołunowe-przyjmujemy 1 łyżeczkę przed posiłkiem. Jego smak jest bardzo gorzki, ale świetnie nadaje się do zakwaszenia żołądka.
Źródło https://docplayer.pl/26766660-Jerzy-zieba-prozdrowotnych.html