Jeśli z jakiegokolwiek powodu nie możesz jeść glutenu lub spożywać większej ilości węglowodanów to te bułeczki są dla ciebie:) Bardzo szybkie w wykonaniu, proste składniki i do tego wartość odżywcza bardzo fajna. A najważniejsze jest to, że są naprawdę smaczne! Z przepisu wychodzi około 5/6 bułeczek, ja zazwyczaj robię z dwóch porcji, większą ilość przechowuje w lodówce.
Bułeczki migdałowo-lniane – przepis na około 5 bułeczek
Potrzebujemy:
- 50 g mąki migdałowej
- 20 g mąki lnianej
- 4 jajka
- sól Kłodawska
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
Przygotowanie:
- Do miski wkładamy wszystkie składniki, wymieszamy.
- Gotowe ciasto ( jest lejące) napełniamy formy na bułeczki (u mnie formy na mufiny, ale możemy użyć każdych innych małych foremek na bułki.
- Pieczemy około 30 minut w 180 C.
- Bułeczki muszą dokładnie wystygnąć, aby bezproblemowo wyciągnąć je z foremki. U mnie najlepiej papierek odchodzi na drugi dzień. Najlepiej zdejmuje się własnoręcznie zrobione papierki z papieru do pieczenia.
- Większą ilość przechowujemy w lodówce.
- Idealne na śniadanie w towarzystwie awokado, jajek i świeżych warzyw.