Ziemniaki ze szpinakiem i jajkiem

Ziemniaki ze szpinakiem i jajkiem- obiadek bez mięsny, ale za to bardzo sycący i pyszny
Potrzebujemy:

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 Torebka liściastego szpinaku mrożonego
  •  1-2 ząbki czosnku
  •  Jajko (ilość w zależności od ilości porcji)
  •  śmietanka słodka około 100 ml (u mnie śmietana z nerkowców)
  • Parmezan (u mnie wegański)
  • 2 Pomidory
  •  natka pietruszki.
  • Masło klarowane lub oliwa z oliwek

Przygotowanie:

  • Ziemniaki gotujemy, solimy, przepuszczamy przez praskę.
  • Na patelni rozpuszczamy trochę tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy chwilę, dodajemy całą torebkę szpinaku mrożonego, zakrywamy patelnie pokrywką, dusimy, ok. 10 min. Po tym czasie dodajemy śmietankę, sól do smaku, mieszamy i chwile razem dusimy.
  • Pomidory kroimy w ósemki, dodajemy pokrojona drobno pietruszkę, sól, pieprz i polewamy oliwą z oliwek.
  • Na drugiej patelni smażymy jajko sadzone na miękko.
  • Ziemniaki wykładamy na talerz, na ziemniaki kładziemy szpinak, na szpinak kładziemy jajko, posypujemy parmezanem. Podajemy ze świeżą sałatką z pomidora.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked