Pyszne bardzo aromatyczne placuszki, świetne na kolacje lub śniadanie, albo jako przekąska do pracy czy szkoły.
Placki dyniowo- korzenne
Potrzebujemy:
- 500 ml zsiadłego mleka (ja robię sama 😉 Jak zrobić zerknij TU. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka, dodajemy mleko wiejskie niepasteryzowane lub mleko roślinne – u nas zazwyczaj mleko kokosowe lub mleko konopne, które robi się ekspresowo 🙂
- 1 jajko
- około 150 g dyni (u mnie dynia prowansalska)
- 2 duże jabłka
- garść orzechów (włoskie, laskowe)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- pół łyżeczki sody (możemy pominąć, też wychodzą 🙂
- pół łyżeczki cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 200-250 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630 lub typ 1850) – ilość mąki w zależności czy użyjemy zsiadłe mleko czy zwykłe mleko.
- Opcjonalnie możemy dodać garść rodzynek
- Olej kokosowy.
Przygotowanie:
- Dynie ścieramy na drobnych oczkach, jabłka na dużych oczkach.
- Do miski wkładamy 1 jajko, zsiadłe mleko, mieszamy , dodajemy dynie, jabłka i lekko zmielone orzechy, mieszamy składniki, dodajemy mąkę, sodę, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika, łączymy dokładnie składniki.
- Rozgrzewamy patelnie, dodajemy odrobinę oleju kokosowego (ja olej dodaję na pierwszą patelnię z plackami, resztę smażę na suchej patelni).
- Pysznie smakują podane z jogurtem naturalnym lub konfiturą.
Mąka orkiszowa jest rewelacyjna do wypieków chleba, placków, naleśników, czy ciast, najważniejsze jednak jest to, aby mąka, którą używamy w naszej kuchni, była zdrowa, uzyskana bez oprysków randapem.
Wybieram świadomie, co podaje mojej rodzinie. Używam mąki z ekologicznego polskiego gospodarstwa, warto wspierać takie miejsca, aby było ich jak najwięcej.
Smacznego!