Racuszki orkiszowe na maślance bez drożdży

Racuszki orkiszowe pyszne dla małych i dużych, na śniadanie, kolacje, na piknik lub do pracy. 🙂

Potrzebujemy:

  • 500 ml maślanki (ja robię ją sama, jak zerknij TU)
  • 400 g mąki orkiszowej ekologicznej (typ 630)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • Olej kokosowy.

Przygotowanie:

  • Maślanka powinna być w temperaturze pokojowej.
  • Do miski wlewamy maślankę i wbijamy 1 jajko, mieszamy trzepaczką, dodajemy szczyptę soli i mąkę, dokładnie mieszamy składniki, dodajemy sodę i ponownie dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5 min.
  • Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju kokosowego.
  • Możemy smażyć z dodatkiem owoców np jabłek.
  • Podajemy z konfiturą, miodem lub syropem klonowym… Przepyszne!!

Możemy też jabłka zetrzeć do środka i podać polane syropem daktyliwym 😋

Placki w wersji z rodzynkami, nasionami chia i czereśnią 🍒




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked