Pysznie i zdrowo!
Świetny pomysł na deser, kolacje lub śniadanie, wartościowy i pyszny posiłek, pełen witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Potrzebujemy: (wychodzi około 4-5 porcji)
- 1 szklanka ryżu
- garść rodzynek
- 2-3 jabłka
- śliwki lub brzoskwinie
- maliny
- pół łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki maku
- wiórki kokosowe
- 250 ml śmietanki z orzechów nerkowca (jak zrobić zerknij TU)
Przygotowanie:
- Gotujemy ryż (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody) W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł.
- Wykładamy połowę ryżu do brytfanki, układamy na nim pokrojone śliwki (lub brzoskwinie), posypujemy makiem.
- Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach, dodajemy cynamon i rodzynki. Jabłka kładziemy na mak, przykrywamy warstwą ryżu.
- Na wierzchu ryżu układamy maliny, posypujemy cynamonem, zalewamy śmietanką z orzechów nerkowca, posypujemy wiórkami kokosowymi, zapiekamy w piekarniku w temp. 185 C przez około 30 min.
Ryż z owocami (cała porcja to około 1043 kcal ) | 1 porcja (około) |
Energia [kcal] | 212 |
Białko [g] | 4.31 |
Tłuszcze [g] | 6,18 |
Węglowodany [g] | 31.11 |
Błonnik [g] | 6,10 |