Życiowa przemiana…

Co jest w życiu najważniejsze … Banalne pytanie, każdy przecież zna odpowiedz na to pytanie… Ja w duchu krzyczę… By moja rodzina, moje dzieci, mąż, byli zdrowi, aby moja rodzina była bezpieczna, abyśmy zawsze byli razem…Co Ty słyszysz w swojej głowie? Co dla ciebie jest najważniejsze? Jeśli odpowiadasz podobnie na te pytanie, to super, zależy ci na najcenniejszym, bo życie twoje i twojej rodziny jest najcenniejszym darem jaki dostaliśmy od Boga. Nie praca, kariera, pieniądze…To nie jest nic warte jeśli nie mamy zdrowia, zdrowia swoich bliskich. Niestety trochę się w tym naszym życiu pogubiliśmy, dostaliśmy coś wspaniałego, samowystarczalnego, a zapragnęliśmy czegoś nowego, dodatkowego, sztucznego… Nie jesteśmy źli z tego powodu, w końcu braliśmy to, co oferował świat, który małymi kroczkami zmieniał naturę, która o nas dbała, na sztuczny chemiczny świat, zbudowany z tabletek i plastiku.

Tylko co teraz …Jak powrócić do natury, gdzie szukać zdrowia ?

Najważniejszym planem naprawczym jesteś Ty sam, bo tylko od ciebie to wszystko zależy. Od ciebie zależy jak się czujesz, jak czuje się twoje dziecko, i czy twoje dziecko w wieku 30-40 lat, będzie chorowało na raka, cukrzyce, otyłość, serce, itp. Dzieci rodzą się już chore, dlaczego tak się dzieje? Bo nasze ciało jest odżywiane chemią, ogólnodostępną w każdym pożywieniu, pod przykrywką atestów, dopuszczalnych norm, w praktyce jednak okazuje się, że przekroczone są normy w większości produktów spożywczych, które spożywamy na co dzień, które spożywają nasze dzieci, więc nie dziwne, że nasz układ odpornościowy odmawia posłuszeństwa, po prostu nie daje rady , kiedy atakowany jest z każdej strony, od wewnątrz pożywieniem i z zewnątrz chemią domową, kosmetykami.

Co możesz zrobić? Zmień to, co ci szkodzi! Co szkodzi twojej rodzinie! Otwórz lodówkę, zobacz pierwszy lepszy skład np sera żółtego, co powinien mieć w składzie sklepowy ser? A więc – mleko pasteryzowane, sól, kultury bakterii mlekowej, trzy składniki! Bez sztucznych dodatków typu, chlorek wapnia czy annato, trzeba poszukać i czytać etykiety. Nie wmawiaj sobie, że nie ma takich, bo się mylisz. Jest ich co raz miej, bo kupujemy popularne marki, nie zwracając uwagi, co serwujemy swoim najbliższym. Osobiście kupuje ser robiony od rolnika, lub robię go sama (jak zrobić zerknij TU), jego skład to : mleko, ser biały, soda, sól, jajko, bez problemu można go zrobić bez zawartości konserwantów, trzeba tylko chcieć to zrobić dla siebie. Jeśli nie mamy możliwości zrobienia go samodzielnie, wybierajmy na półkach sklepowych ser, niezawierający dodatków konserwujących. Czytajmy skład, zapoznaj się z pochodzeniem produktów tj nabiału, wędliny, pieczywa, które kupujesz i serwujesz na śniadanie swojemu dziecku, przeczytaj skład pozostałych rzeczy w lodówce, ketchupy, majonezy, tam nie ma nic dobrego, cukier, regulatory, wzmacniacze smaku, te produkty nie odżywiają naszego organizmu one go po prostu psują a po pewnym czasie organizm nie wytrzymuje i choruje …Tak, kontrola nad żywnością, wymaga od nas trochę pracy, ale jeśli zdecydujesz się na zdrową zmianę, to do dzieła! Róbmy przemianę w imię miłości do naszych dzieci, niech będą naszą motywacją na lepsze jutro dla nich. To przecież twoje piękne życie, które już się nie powtórzy, dlatego warto przeżyć je w zdrowiu i szczęściu.

Zacznij swoją przemianę od jedzenia , bo ono jest najważniejsze. Nie jest to łatwe, zmienić nawyki rodziny, swojego czasu myślałam, że wprost nie realne, a jednak… Trzeba to zrobić pomalutku, małymi kroczkami. Oczywiście wiem, że nie mamy na to czasu, że z pracy do pracy, zmęczenie daje siwe znaki, owszem tak jest, ale powtarzam sobie, co jest dla mnie najważniejsze? Bez tego nie ma sensu moja praca i pieniądze…

ZDROWE ODŻYWIANIE:

  • Zadbaj o ZAKWASZENIE ŻOŁĄDKA Jak sprawdzić, czy mamy zakwaszony żołądek? Do przetestowania tego czy żołądek jest zakwaszony, czy nie, używamy 1/2 szklanki wody i 1/2 łyżeczki SODY, jeśli „odbicie” gazem (CO2) nastąpi przed upływem 90 sekund, możemy uznać, że zakwaszenie żołądka jest prawidłowe. Jeśli nastąpi to później, zakwaszenie jest już mniejsze, a jeśli nastąpi to po 3 minutach, albo wcale… wtedy można uznać, że zakwaszenie jest niedostateczne. Test na ogół robi się rano, zaraz po wstaniu z łóżka
  • Nawadniaj organizm: twoje ciało potrzebuje wody (1 spożytą kilokalorię (1 kcal) powinniśmy przyjąć 1 mililitr (1 ml) wody – to znaczy, że jedząc 1500 – 2000 kcal dziennie, powinniśmy wypijać 1,5 – 2 litry wody, lub inaczej, 30 ml na 1 kg masy ciała dziennie, czyli na przykład, jeśli ważysz 60 kg to powinieneś wypijać ok. 1,8-2 litry wody dziennie.  Więcej na ten temat poczytaj TU . Staraj się pić filtrowaną wodę, nie z plastiku. Opakowania plastikowe wydzielają substancję o nazwie bisfenol – bardzo groźną dla naszego organizmu.  Jeśli masz problem z jelitami, wypijaj rano szklankę wody z łyżką octu jabłkowego ( więcej o rewelacyjnym occie jabłkowym i jabłkach które alkalizują organizm i wyrównują poziom pHTU) Nawadniajmy się świeżymi sokami, które dodatkowo są bombą witaminową dla organizmu i dodadzą ci energii i piękna ( Jeśli nie masz pomysłu na sok, zajrzyj TU). Nawadnianie organizmu jest bardzo ważne to podstawa, pozwala pozbyć się wielu dolegliwości, czasami wystarczy po prostu pić wodę, a znika wiele jednostek chorobowych.
  • Warzywa i owoce – powinny stanowić największą część w pożywieniu, staraj się najwięcej spożywać na surowo, możemy też je piec lub gotować. Owoce oczyszczają nam organizm natomiast warzywa budują, najlepsze oczywiście są owoce i warzywa z sadu od rolnika, lub z własnej działki kiedy mamy pewność, że nie są opryskane pestycydami, jest to jednak kąsek niełatwy do zdobycia. Jeśli już musisz kupić z marketu to odpowiednio je oczyść aby nie podać trującej chemii na talerzu, jak to zrobić zerknij TU. Aczkolwiek uważam, że ryneczki w sezonie uginają się od świeżych warzyw i owoców, od babć i dziadków, rolników, którzy sprzedają swoje warzywka z działeczki aby dorobić do renty. Wystarczy popytać, czasami sprawdzić i mamy stały punkt , dobrych, zdrowych i wcale nie droższych od marketowych, warzyw.
  • Pokochaj witaminę C najlepsza naturalna z dzikiej róży 100 % nie bój się, nadmiar zostanie wydalony z organizmu z moczem, przy większych ilościach może pojawić się biegunka. Witamina C ma wiele wspaniałych właściwości, to mój najlepszy lek na wszystko, działa bezwarunkowo, sprawdzone na całej rodzinie.
  • Zadbaj o odpowiedni poziom witaminy D, ma zbawienny wpływ nie tylko w zapobieganiu poważnym chorobom, ale również ma znaczenie w leczeniu przeziębienia czy grypy, suplementacja zawsze z K2 MK-7, aby wprowadzić wapń do kości i do zębów.
  • Oczyść swój organizm, nasze ciało jest, zaklejone chemią i metalami ciężkimi, pasożytami, grzybami, pomóżmy mu wyjść na prostą, gwarantuje Ci, że efekty cię mile zaskoczą. Czym to możemy zrobić ? Oczywiście naturą samą w sobie. Jest wiele ziół, które w naturalny sposób usuwają zanieczyszczenia, toksyny, pasożyty jak np. piołun, wspaniały wrotycz, olej z czarnuszki, olejek z czarnego orzecha, pestki dyni, świetnie na pasożyty działa też kiszony czosnek (jak zrobić zerknij TU). Jeśli zamierzasz oczyszczać się ziołami, pamiętaj, że jak każdy preparat o właściwościach leczniczych, musi być, odpowiednio dobrany, w odpowiednich dawkach, nie ustalajmy tego sami.
  • Pokochaj siebie!! Popatrz na siebie w lustro, zadaj sobie pytanie, co cię smuci, czy jesteś szczęśliwa…swoje szczęście masz w swoich rękach…To nie sąsiad czy sąsiadka jest winny tego, że czegoś ci brakuje, każdy plecie swój życiowy wianek, nie oglądaj się na innych, rób to, co ci serce dyktuje. Pamiętaj i wbij sobie do głowy, że jesteś wartościowym człowiekiem, to bardzo ważne słowa. Każdy z nas ma w sobie coś wyjątkowego, nie ma lepszych, gorszych, to wszystko zależy tylko od naszych chęci. NIE ZAŚMIECAJ GŁOWY NEGATYWNYMI MYŚLAMI !!!!

Co na stałe powinno zagościć w twojej kuchni:

  • Warzywa i owoce. Staraj się na ile to możliwe jeść ekologicznie, kupować produkty od lokalnych rolników bez stosowania jakiejkolwiek chemii, jeśli macie możliwość sadźcie sami ogródek na działce. Więcej o mocy warzyw i owoców przeczytaj TU.
  • Kiszonki – jako naturalne probiotyki, tj. kiszona kapusta, kiszone buraki, kiszona rzodkiewka, kiszona marchewka lub inne kiszonki z warzyw, ocet jabłkowy niepasteryzowany. Więcej o kiszonkach i przepisy na kiszonki TU.
  • Nabiał – ale tylko taki od rolnika nie sklepowy, wystarczy kupić od rolnika mleko prawdziwe niepasteryzowane, z takiego mleka spokojnie możemy zrobić, ser biały, żółty, zsiadłe mleko, kefir, jogurt, masło, w naprawdę łatwy i prosty sposób (jak zrobić zerknij TU ). Oczywiście, ja też idę czasami na łatwiznę i kupuję te cuda, ale tylko ze sprawdzonych źródeł, gdzie mam pewność, że jest to produkt naturalny, bez antybiotyków i hormonów. Kupuje czasami od przemiłej babci na ryneczku, która od lat sama wyrabia wszystko z mleka. Babcia ma już co raz więcej wielbicieli i trzeba najpierw wystać się w kolejce do niej, ale warto! Oczywiście, spokojnie można kupić dobry zdrowy nabiał bezpośrednio u rolnika.
  • Jeśli nie macie możliwości nabycia dobrego nabiału, to warto przejść na roślinny nabiał; mleko kokosowe, migdałowe, łatwo zrobicie sami w domu (jak zrobić zerknij TU), są też sery i masła wegańskie dość spory asortyment, więc jest w czym wybierać. Aczkolwiek rezygnując z nabiału pochodzenia zwierzęcego, który jest źródłem wapnia i białka o wysokiej wartości biologicznej, pamiętajmy, że musimy to uzupełnić, według zapotrzebowania, to bardzo ważne!
  • Pokochaj strączki, stanowią pełnowartościowy składnik diety każdej osoby, dbającej o zdrowie. Warzywa strączkowe są doskonałym źródłem białka w diecie. Białko roślinne jest bardzo dobrze przyswajalne i tolerowane przez nasz organizm, a dodatkowo nie zawiera cholesterolu i nasyconych kwasów tłuszczowych, które możemy znaleźć w mięsie. W zależności od rodzaju rośliny strączkowe zawierają szereg witamin i minerałów. Przygotowanie jest bardzo łatwe i można z nich zrobić prawie wszystko! Z ugotowanych strączków możemy zrobić zupy, gulasze, kotlety, pyszne pasty kanapkowe, ciasta, desery, sałatki, pasztety.
  • Produkty zbożowe są ważne w naszej piramidzie żywieniowej, tylko ostatnimi czasy, ciężko znaleźć rolnika, który uczciwie przyzna się czy pryska swoje zboże. Ogólnie powinniśmy sięgać jak najczęściej po chlebek upieczony na zakwasie, ponieważ podczas fermentacji zakwasu powstaje kwas mlekowy, który poprawia pracę przewodu pokarmowego poprzez aktywację enzymów trawiennych, a dodatkowo wspomaga proces wydalania, skutecznie zapobiegając zaparciom (więcej o chlebie poczytaj TU). Jeśli pieczywo to tylko z mąki ekologicznej. Uwielbiam piec chlebek sama, wtedy wiem, co jem. zapraszam na stronę po inspiracje po przepisy na proste, pyszne chlebki domowe TU
  • Mięso — ale tylko ze sprawdzonego źródła, nie z marketu ! Nie chodzi tu o to, aby go nie jeść, ale aby mięso, które spożywamy było zdrowe. Raport Głównej Inspekcji Handlowej ujawnił, że producenci dorzucają do mięsa zmielone kości, tłuszcz, galarety i ścięgna. Są to odpady, które zwiększają masę końcowego produktu i obniżają koszty produkcji. Najczęściej znajdują się w parówkach, którymi zajadają się dzieci w przedszkolach. Dla zwiększenia masy mięsa producenci wstrzykują wodę z substancjami toksycznymi, w których znajdują się azotany (to z nich w organizmie tworzą się bardzo agresywne wolne rodniki) oraz azotyny służące do produkcji materiałów wybuchowych, nawozów rolniczych. Mięso drobiowe coraz częściej produkowane jest z MOM, to mieszanina zmielonych ścięgien, kości, chrząstek i szpiku kostnego. Dodatkowo wstrzykiwane są barwniki, wzmacniacze smaku, sztuczny zapach wędzenia i pewnie jeszcze wiele innych substancji, aby, mięso poleżało jak najdłużej na sklepowej półce. Sumując mięso z marketu stanowcze NIE! mięso jest wartościowym pożywieniem, ale tylko wtedy kiedy pochodzi ze zdrowego zwierzaczka, jeśli chcemy jeść mięso, szukajmy małych lokalnych dostawców, którzy mają swoje zwierzęta i karmią je naturalnie.
  • Tłuszcze są niezbędne dla zdrowia i pełnią różnorodne funkcje. Są paliwem dla organizmu, stanowią integralną część komórek i tkanek, biorą udział w produkcji hormonów i innych składników chemicznych, a także w trawieniu i transportowaniu witamin.

STOSUJ!

  • Stosuj pełnotłuszczowe, nisko pasteryzowane lub surowe produkty mleczne – najlepiej z zaufanego źródła.
  • Stosuj olej z oliwek lub z lnu
  • Stosuj tradycyjne tłuszcze tj. olej koksowy, masło lub smalec.
  • Stosuj własnej produkcji przekąski – z prawdziwymi, zdrowymi składnikami tj: olej kokosowy, masło z naturalnymi słodzikami np. Stevia, lub prawdziwym miodem.

UNIKAJ!

  • Unikaj – margaryny oraz uwodornionych olejów roślinnych tj: olej rzepakowy, sojowy, z kukurydzy czy słonecznika.
  • Unikaj przetworzonych sosów do sałatek lub przypraw mięsnych.
  • Unikaj nisko tłuszczowych produktów tj: nisko tłuszczowe mleko, sery, jogurty. Oraz wszystkich przetworzonych produktów.
  • Unikaj przekąsek, które zawierają uwodornione oleje, nienasycone kwas tłuszczowy – zawsze czytaj skład produktu.

Co należy stosować:

• Awokado
• Masło (prawdziwe)
• Olej kokosowy – (doskonaly do pieczenia, smazenia I gotowania)
• Olej z wątroby dorsza
• Tłuszcze z drobiu
• Olej lniany
• Smalec
• Orzechy I pestki,
• Olej z oliwek (tylko do sałatek, nie stosuj w wysokich temperaturach)
• Olej sezamowy tłoczony na zimno.

Czego unikać:

• Olej rzepakowy
• Olej kukurydziany
• Olej sojowy
• Oleje roślinne*
• Olej słonecznikowy
• Olej z nasion bawełny
• Margaryny
• Olej z orzechów ziemnych…

Najprostsze jedzenie jest najzdrowsze... Starajmy się w miarę możliwości gotować w domu, jest to na pewno lepsze rozwiązanie dla rodziny niż stołowanie się na mieście, gdzie zapewniam w każdej restauracji wykorzystywane są najtańsze produkty do potraw. Mimo, że zapłacisz słono za posiłek, składniki niestety będą niskiej jakości, zakupione hurtem, często w formie zamienników np. masło-które smakuje jak masło, ale nim nie jest , czy majonez, który nazwany jest majonezem, jest mieszaniną dziwnych substancji, sery seropodobne, szynki, które pięknie pachną i wyglądają, ale prawie nie ma w nich mięsa…Szkoda naszego organizmu. Uwierzcie mi, tak jest, bo restauracje chcą, jak najwięcej zarobić, czyli kupić jak najtaniej a sprzedać drogo… Pieniądz rządzi! Jeśli bardzo lubisz jeść na mieście, zróbcie wypad raz na jakiś czas, a na co dzień spróbuj swoich sił w swojej kuchni. Wcale nie musisz być super kucharką, rób proste rzeczy, pasty warzywne, zupy warzywne, sałatki, warzywa i owoce można robić na bardzo wiele prostych sposobów (po inspiracje zapraszam na stronkę). Zdecyduj jakich składników używasz, warto zrezygnować z kupowania zbędnych, niezdrowych słodyczy, napojów, chipsów i wszelkiego przetworzonego jedzenia, a pieniądze przeznaczyć na produkty z gospodarstw ekologicznych.

Jeśli chcesz, aby twoje dziecko nie chorowało wyrzuć z jego menu:

  • Sklepowy nabiał ( jogurciki, serki, mleka itp)kupuj mleko i przetwory od rolnika.
  • Soki i napoje owocowe np sok pomarańczowy, z jabłek itp.(zrobione z koncentratów, nie wnoszą nic do organizmu, zastąp świeżo wyciskanymi sokami. W produkcji soków dozwolone jest dodanie cukru lub syropu glukozo- fruktozowego – który jest katastrofalny dla zdrowia. Jeżeli jest go nie więcej niż 2 łyżeczki na litr, producent nie ma obowiązku podawania go w składzie. 
  • Mięso z marketu!
  • Pieczywo z marketu (mrożone jest miesiącami, a następnie wypiekane w sklepach, nie ma żadnych wartości odżywczych, jest pełne wzmacniaczy i utrwalaczy)
  • Jedzenie przetworzone, gotowe, z dużą ilością cukru ( płatki śniadaniowe -ogromna ilość cukru, produkty w puszkach, budynie, kisiele, galaretki, takie desery dostarczają dzieciom dużej ilość cukru, substancji dodatkowych, m.in sztucznych barwników i aromatów oraz syntetycznego kwasku cytrynowego. 
  • Słodycze, zastąp naturalnymi słodyczami i przekąskami tj owoce, warzywa, słodkimi figami, daktylami, rodzynkami, suszonymi owocami, orzechami (więcej o zdrowych przekąskach TU) Wyroby cukiernicze są wytwarzane z utwardzanych tłuszczy roślinnych, zawierające niekorzystną konformację kwasów tłuszczowych trans. U dzieci cukier powoduje nadaktywność, udowodniono, że wystarczy wyeliminować cukier z diety dziecka i wszystko mija. Cukier uszkadza układ odpornościowy, ułatwia pojawienie się niektórych typów raka, osłabia wzrok, zaburza wchłanianie wapnia i magnezu.
  • Herbatki rozpuszczalne polecam zastąpić naturalnymi herbatami owocowymi lub ziołowymi, liściastymi (nie torebki!), bez dodatków smakowych czy zapachowych. 
  • Ketchup jest produktem wysoko przetworzonym, powstaje z koncentratów pomidorowych i jest w nim ogromna ilość cukru!

Wszytko, co tu pisze, nie jest łatwe… Ważne jest, aby zrozumieć, po co się to robi! Bo wszystkie te czynności nie dadzą nam zdrowia i cudownego samopoczucia z dnia na dzień, to tak jak byśmy oczekiwali, że zrzucimy 15 kg w ciągu jednego dnia to nierealne! Nie ma diety cud!. Stosowanie zdrowych nawyków na co dzień, systematycznie, zmienienie swoich dotychczasowych nawyków, pomalutku naprawi nam organizm i całe nasze życie, uwierzcie mi, to jest realne!

Ja już wiem czego chce dla siebie i mojej rodziny. Unikam chemii jak tylko jest to możliwe, kupując ekologiczne jedzenie, używając naturalnych kosmetyków, robiąc naturalne środki czystości, pijąc ze szklanych butelek lub filtra itp. Szanujmy swoje życie bo mamy je tylko jedno!

Szlachetne zdrowie, nikt się nie dowie ile kosztujesz aż się zepsujesz. 

https://www.ukryteterapie.com /

*Wpis służy wyłącznie do celów informacyjnych i wyraża zdanie założycielki bloga, nie stanowi fachowej porady medycznej. Wszelkie rady, które są na mojej stronie, stosujesz wyłącznie na własną odpowiedzialność.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked