Kiszona marchewka

Kiszona marchewka to ulubiona kiszonka mojego najmłodszego dziecka 🙂

Kiszona marchewka z cebulą

Przygotowanie:

Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.

Do każdego słoika wkładamy:

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • koper – baldachim
  • 1 cebulę, kroimy na 4-8 grubsze części, nie szatkujemy.

Przygotowanie:


Pół kilo marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki, napełniamy słoiki.

  • Zalewamy zalewą (na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej), zakręcamy.
  • Po 1,5 – 2 tygodni kiszonka jest już gotowa. Jest rewelacyjna do kanapek.

Kiszona marchewka na ostro

Kiszona marchewka w innej odsłonie dla wielbicieli ostrości. Bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.

Potrzebujemy:

  • 4 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe plasterki imbiru (zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój)
  • 2 goździki
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • pół łyżeczki carry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 1/4 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki gorczycy
  • 1/4 łyżeczka kminku
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 1/2 łyżeczki soli kołodawskiej
  • woda – ilość według potrzeby

Przygotowanie:

  • Marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą spirizatora lub obieraczki robimy cienkie paseczki z marchewki, lub kroimy ręcznie w bardzo cienkie paski.
  • Marchewkę połącz ze wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika, zalewamy wodą z solą, przykrywamy pokrywką. Codziennie dociskamy kiszonkę, aby na wierzchu była wodą. Zostawiamy na około 5 dni.
  • Po tym czasie kiszonka jest już gotowa, pyszna i krucha. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, wykorzystujemy w ciągu 3 tyg.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked