Kiszona marchewka to ulubiona kiszonka mojego najmłodszego dziecka 🙂
Kiszona marchewka z cebulą
Przygotowanie:
Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
Do każdego słoika wkładamy:
- 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- koper – baldachim
- 1 cebulę, kroimy na 4-8 grubsze części, nie szatkujemy.
Przygotowanie:
Pół kilo marchewki myjemy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki, napełniamy słoiki.
- Zalewamy zalewą (na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej), zakręcamy.
- Po 1,5 – 2 tygodni kiszonka jest już gotowa. Jest rewelacyjna do kanapek.
Kiszona marchewka na ostro
Kiszona marchewka w innej odsłonie dla wielbicieli ostrości. Bardzo aromatyczna i wyrazista w smaku.
Potrzebujemy:
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe plasterki imbiru (zetrzyj na tarce lub bardzo drobno pokrój)
- 2 goździki
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki carry
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta kardamonu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki gorczycy
- 1/4 łyżeczka kminku
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 1/2 łyżeczki soli kołodawskiej
- woda – ilość według potrzeby
Przygotowanie:
- Marchewkę myjemy, obieramy i za pomocą spirizatora lub obieraczki robimy cienkie paseczki z marchewki, lub kroimy ręcznie w bardzo cienkie paski.
- Marchewkę połącz ze wszystkimi przyprawami, dokładnie mieszamy, przekładamy do słoika, zalewamy wodą z solą, przykrywamy pokrywką. Codziennie dociskamy kiszonkę, aby na wierzchu była wodą. Zostawiamy na około 5 dni.
- Po tym czasie kiszonka jest już gotowa, pyszna i krucha. Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki, wykorzystujemy w ciągu 3 tyg.