Kasza jaglana — Zawiera wiele cennych dla naszego organizmu dobroczynnych wartości, jest jedną z najstarszych i najzdrowszych kasz.
▶️Najważniejsze dla nas wartości kaszy:
- Witaminy z grupy B — które wspomagają układ nerwowy, odpornościowy, regeneruje skórę.
- Lecytyna, która wspomaga pamięć i regulację cholesterolu.
- Magnez wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego.
- Fosfor dba o nasze kości.
- Krzemionka ratuje nam stawy, włosy skórę i paznokcie.
- Jaglanka ma działanie zasadotwórcze, czyli poprawia równowagę kwasowo-zasadową.
- Nie zawiera glutenu.
- Zmniejsza Stan zapalny błon śluzowych.
- Zawiera antyoksydanty, które pozwalają na redukcję występowania niekorzystnych wolnych rodników.
- Pomaga w czasie przeziębień, usuwa nadmiar wilgoci z organizmu, co pomaga przy katarze i kaszlu.
▶️Jaglanka jest drugą pozycją śniadaniową u nas, czasami robię ją wieczorem, żeby na rano była już gotowa i łatwa do przygotowania, bo rano to leniwi jesteśmy.
🌸 Jaglanka z jabłkiem
- 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
- 2 jabłka
- 2 szklanki wody
- Opcjonalnie : siemię lniane, chia, miód 🍯
Przygotowanie:
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są niezbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
- Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
- Podajemy w takiej wersji lub z dodatkiem siemienia lnianego, chia, polane delikatnie prawdziwym miodem, posypane cynamonem ❤️.
🌸 Jaglanka owocowa
- 6 łyżek kaszy jaglanej (ekologicznej)
- 2 jabłka
- 1 banan
- Owoce sezonowe (🍇 winogron, 🍓 poziomki, truskawki, porzeczki, itp.)
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam 2 szklanki wody, gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 10 min.
- Jabłka kroję w kostkę i dorzucam po 10 min do kaszy, gotuję następne 15 min, na małym ogniu pod przykryciem.
- Do gotowej już jaglanki dodaje rozgnieciony banan, pokrojone owoce, dodatkowo można posypać orzechami i cynamonem.
🌼Jaglanka z daktylami i prażonymi jabłkami
Potrzebujemy:
- 0,5 szklanki kaszy jaglanej ekologicznej na 2 szklanki wody)
- Około 7-10 daktyli
- Dowolne jabłka (u mnie papierówki, świeże lub ze słoika)
- 1 łyżka masła migdałowego
- Cynamon
- Opcjonalnie: miód
Przygotowanie :
- W garnku zagotowujemy 500 ml wody. Kaszę płuczemy pod gorącą wodą, aż do klarowości wody. Do gotującej się wody wsypujemy kaszę i daktyle, zmniejszamy ogień, i gotujemy razem przez 15 minut, następnie zostawiamy na następne 15 minut, aby kasza doszła.
- Świeże jabłka, kroimy, wkładamy do małego rondelka, podsmażamy delikatnie (aż jabłka będą się rozpadać). Możemy podgrzać również ciepłe jabłka ze słoiczka np takie.. JABŁKA NA ZIMĘ ☺️
- Kasza jest gęsta, więc możemy dolać trochę wody przegotowanej, do uzyskania odpowiadającej nam gęstości. Do kaszy dodajemy 1 łyżkę masła migdałowego.
- Rozcieramy w kaszy dokładnie masło i miękkie daktyle.
- Przekładamy do miseczki, wykładamy na wierzch kaszy uprażone jabłka, posypujemy cynamonem. Opcjonalnie możemy skropić delikatnie miodem 😋.
🌸Jaglanka na mleku kokosowym z suszonymi śliwkami i daktylami ❤️
Potrzebujemy :
- 500 ml mleka kokosowego
- 6 łyżek (dużych) kaszy jaglanej
- Cynamon
- Suszone śliwki (moczymy w ciepłej wodzie około 10 min) v
- Daktyle
Przygotowanie :
- 6 łyżek kaszy jaglanej, dokładnie płuczę do klarowności wody, przelewam wrzącą wodą (te czynności są nie zbędne, jeśli chodzi o kaszę jaglaną, aby nie była gorzka).
- Do garnuszka wlewam mleko kokosowe gotuję, wrzucam wypłukaną i sparzoną kaszę. Gotuję na małym ogniu pod przykryciem 15 minut.
- Do gotowej już jaglanki dodajemy pokrojone daktyle i śliwki suszone, oprószamy cynamonem 🙂
❤️
Jaglanka w wersji z truskawkami…..
- Jeśli robimy z kwaśnymi owocami opcjonalnie przed podaniem możemy dodać trochę miodu do kaszy 🙂
❤️
W wersji z daktylami i borówkami 😋
Pyszna, aromatyczna, rozgrzewajaca… Kasza jaglana z jabłkiem, rodzynkami, owocami goji, kardamonem, imbirem i cynamonem… 😋
Potrzebujemy: ilość na dużą rodzinę lub na dwa dni 🙂
- 300 g kaszy jaglanej
- 5 jabłek
- Garść rodzynek
- Garść owoców goji
- Pół łyżeczki kardamonu
- Pół łyżeczki cynamonu
- Pół łyżeczki imbiru
- 1 łyżka masła klarowanego ghee
- 1 l Wody
Przygotowanie :
- Do garnka wlewamy wodę zagotowujemy.
- Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy w gorącej wodzie. Następnie wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy na małym ogniu około 8 minut.
- Jabłka obieramy, kroimy w kostkę.
- Do gotującej się kaszy, dodajemy, jabłka, rodzynki, owoce goji, kardamon, cynamon, imbir, mieszamy i gotujemy jeszcze razem około 8 minut. Po tym czasie zostawiamy na jeszcze 5 minut, pod przykryciem.
- Do gotowej kaszy dodajemy masło ghee. Przed podaniem posypujemy cynamonem. 😋
- Jeśli kasza jest za gęsta, dolewamy przegotowanej wody.