Pomysł na pyszny, zdrowy obiad dla całej rodzinki.
Kasza gryczana carry/ kapusta duszona w pomidorach/jajko sadzone/rukola i rzodkiewki
Potrzebujemy:
- Duszona kapusta w pomidorach – opis przygotowania poniżej.
- Kasza gryczana carry (wcześniej ugotowana)/ kurkuma/ carry/ oliwa/ sól kłodawska i pieprz czarny
- jajka / sól kłodawska/ czubryca.
- Świeża rukola, rzodkiewki/ lub inna zielenina.
- Masło klarowane/ oliwa/ ocet balsamiczny.
Przygotowanie:
- Przygotować kapustę w pomidorach.
- Kaszę gryczaną najlepiej ugotować dzień wcześniej np. wieczorem (1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody).
- Do ugotowanej kaszy gryczanej dodaj, kilka łyżek oliwy, łyżeczkę carry, łyżeczkę kurkumy, sól i pieprz, wymieszaj.
- Na maśle klarowanym smażymy jajko z dodatkiem soli i czubrycy. (na miekko).
- Na talerz układamy kolejno, kaszę gryczaną, kapustę w pomidorach, sałatkę z rukoli i rzodkiewki skropioną oliwą i octem balsamicznym, na wierzch kładziemy jajko sadzone.
- Dla chętnych całość skrapiamy sosem sojowy.
Kapusta duszona w pomidorach
Potrzebujemy:
- 1 mała kapusta
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- 2-3 cebule
- 500 ml przecieru pomidorowego (z pomidorów ekologicznych, od rolnika)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- pół łyżeczki lub 1 łyżeczka płatków chili / ilość według uznania.
- 1 łyżeczka oregano
- 4 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- 1 łyżka masła klarowanego
- sól kłodawska (ilość według gustu)
- 1 pęczek koperku
Przygotowanie:
- W dużym ganku lub patelni rozgrzewamy masło klarowane.
- Kapustę i warzywa szatkujemy, dodajemy wszystkie przyprawy, wrzucamy do garnka, dusimy razem, cały czas mieszając, około 5 minut (jeśli kapusta jest zbyt sucha, podlewamy delikatnie wodą), następnie wlewamy przecier pomidorowy, koperek i dusimy wszystko razem około 30 min, dosmaczamy solą i pieprzem.