Coś szybkiego, coś zdrowego, coś bardzo pysznego:) Tak wszystko w jednym! Pesto z natki rzodkiewki jest rewelacyjne jako dodatek do obiadu, kolacji lub po prostu na kanapkę. Świetnie smakuje z pieczonymi warzywami lub jako dodatek do Babeczek warzywno-ryżowych i Babeczek jajeczno-warzywnych.
Pesto z natki rzodkiewki
Potrzebujemy:
- Dwie spore garści natki rzodkiewki – koniecznie z działki lub z gospodarstwa:)
- Sok z jednej cytryny ( jeśli masz mniej natki, dodaj tylko pół cytryny.
- okolo 6-7 łyżek słonecznika
- 2-3 ząbki czosnku
- 7-8 łyżek oliwy z oliwek
- sól Kłodawska
Przygotowanie:
- Na suchej patelni zrumieniamy słonecznik.
- Do blendera wkładamy umytą natkę rzodkiewki, dodajemy rumiany słonecznik, czosnek, oliwę, sok z cytryny, sól. Dokładnie, kilkakrotnie miksujemy na gładki krem. Jeżeli sos jest za gęsty, dodajemy jeszcze trochę oliwy i ponownie miksujemy.
- Pesto z natki rzodkiewki, wykorzystujemy do sałatek, makaronu, kotlecików, warzyw i na kanapki.
Natka rzodkiewki
- Nigdy nie wyrzucaj natki rzodkiewki jest bardzo wartościowa nawet bardziej niż sama rzodkiewka!
- Witaminy: Bardzo dużo witaminy C i to w dużej ilości, jest jej więcej niż w cytrynie! ponadto witamina E i PP, witaminy z grupy (B1, B2)
- Minerały: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
- Oczyszcza i odtruwa nam organizm, z substancji kancerogennych i wszelkich toksyn.
- Wzmacnia nam układ odpornościowy (witamina C)
- Poprawia przemianę materii.
- Reguluję ciśnienie krwi.
- Zawiera glukozynolany, które działają przeciwnowotworowo – i jest ich nawet więcej niż w brokule!
- Ma właściwości przeciwzapalne.
- Sok z liści rzodkiewki jest wykorzystywany do leczenia żółtaczki.
- Wspomaga trawienie i cały metabolizm.
- Siarka zawarta w rzodkiewkach, rewelacyjnie działa na skórę, włosy i paznokcie, dodaje nam piękna.
Koniecznie wypróbuj również pesto w innym wydaniu…