Coś szybkiego w smakach azjatyckich? Makaron ryżowy z grzybami mun, soczystym tofu, z bukietem roszponki, chrupiącą rzodkiewką i kalarepą, jest idealne na pyszny obiadek w domowym zaciszu lub lancz do pracy.
Makaron ryżowy z grzybami mun i tofu.
Potrzebujemy:
- 1 opakowanie makaronu ryżowego
- garść suszonych grzybków mun
- kostka tofu
- Marynata do tofu: 5 łyżek sosu sojowego, 2 łyżki sosu balsamicznego, 05/1 łyżeczka płatków chili, pół łyżeczki miodu, 2/3 ząbki czosnku, garść pokrojonego drobno szczypiorku.
- kalarepa
- rzodkiewki
- roszponka
- kimchi
Przygotowanie:
- Grzybki mun wsyp do garnka i zalej wrzącą wodą, zostaw pod przykryciem 15 minut.
- Tofu pokrój na grube plastry. Zmieszaj składniki na marynatę. Dokładnie posmaruj tofu marynatą.
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Grzyby odcedź. Dodaj grzyby do makaronu , wsyp sól kłodawską, chili, dodaj 2/3 łyżki oliwy z oliwek, wymieszaj.
- Na talerz wyłóż makaron z grzybami mun, na wierzch połóż tofu, dodaj roszponke, kimchi, rzodkiewki i słupki z kalarepy.
- Wierzch polej pozostałym sosem z marynaty tofu.