Komosa ryżowa z marchewką, porem i awokado

Komosa ryżowa z marchewką, porem i awokado

Komosa ryżowa (Quinoa) jest lekkostrawna i bezglutenowa, a dodatkowo jest w niej pełno odżywczych składników, co daje jej miano idealnego pokarmu.  Quinoa charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, jako jeden z niewielu składników pochodzenia roślinnego zawiera komplet aminokwasów koniecznych człowiekowi do codziennego uzupełniania wraz z pożywieniem.

Dodatkowo znajdziemy w niej liczne sole mineralne m.in. duże ilości żelaza, magnezu, potasu, manganu, wapnia i cynku. Ponadto quinoa zawiera stosunkowo dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które mogą zapobiegać rozwojowi chorób układu sercowo-naczyniowego, a także witaminy z grupy B oraz flawonoidy — przeciwutleniacze, które pomagają wyłapywać wolne rodniki. W tych malutkich ziarenkach znajdziemy zatem zarówno dające energię węglowodany złożone, dobre tłuszcze, pełnowartościowe białko, liczne mikro- i makroelementy, witaminy oraz roślinne związki bioaktywne, czyli wszystko to, co najważniejsze! Nic więc dziwnego, że zaliczamy ją do SUPERFOOD!

Komosa ryżowa z marchewką, porem i awokado

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka komosy ryżowej ( komodę dokładnie płuczemy. W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, wrzucamy wypłukaną komose, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut.)
  • 4 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru
  • 1 por
  • 2 jabłka
  • 2-3 marchewki
  • 4-5 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka cząbru
  • 2 łyżki sezamu białego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Przygotowanie:

  • Marchewki oczyszczamy, obieramy, ścieramy na cienkie plasterki. Por oczyszczamy, kroimy na grube kawałki. Jabłka myjemy (jeśli są z własnego ogrodu, nie musimy obierać), kroimy w dużą kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i starty imbir, delikatnie podsmażyć. Do czosnku i imbiru dodajemy pokrojone warzywa, mieszamy, smażymy. Dodajemy sos sojowy, cząber, sezam, mieszamy, podlewamy delikatnie wodą i dusimy chwilę. Warzywa mają być aldente.
  • Do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy warzywa, mieszamy, jeśli jest potrzeba dodajemy jeszcze do smaku sos sojowy lub pieprz.
  • Podajemy w towarzystwie pokrojonego awokado 🥑 i posypane szczypiorkiem.
  • Oczywiście obowiązkowo, podaj do tej potrawy coś kiszonego. Może to być surówka z kiszonej kapusty lub buraków, bądź kimczi.

Koniecznie wypróbuj inne potrawy z komosą ryżową




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked