Uwielbiamy robić pierniki z dziećmi, już z końcem listopada każdy weekend pachnie u nas w kuchni goździkami, kardamonem, imbirem i cynamonem 😋 uwielbiam takie zapachy… Pierniki orkiszowe z dodatkiem tofu to świetny pomysł dla osób, które nie mogą jeść nabiału lub kiedy po prostu nie mamy go w lodówce. Pierniki są rewelacyjne w smaku, miękkie, bardzo aromatyczne, a z dodatkiem lukru bądź czekolady są przepyszne 🙂
Pierniki owsiane z tofu
Potrzebujemy:
- 500 gg mąki orkiszowej ekologicznej
- 150 g miodu naturalnego
- 2 łyżeczki sody
- 100 g tofu naturalnego
- 100 ml mleka roślinnego lub wody
- 50 ml oliwy
- 1 przyprawa do piernika lub 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.
Przygotowanie:
- Do blendera wkładamy pokruszone tofu, wlewamy mleko, dodajemy miód, miksujemy na słodką śmietankę.
- Do miski wsypujemy mąkę, sodę, wszystkie przyprawy, mieszamy, dodajemy słodką śmietankę z tofu.
- Zagniatamy ciasto, jest miękkie i elastyczne.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
- Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy grubsze pierniki. Układamy na papierze do pieczenia.
- Wkładamy do gorącego piekarnika na 10-12 minut.