Pierniki orkiszowe z tofu

Uwielbiamy robić pierniki z dziećmi, już z końcem listopada każdy weekend pachnie u nas w kuchni goździkami, kardamonem, imbirem i cynamonem 😋 uwielbiam takie zapachy… Pierniki orkiszowe z dodatkiem tofu to świetny pomysł dla osób, które nie mogą jeść nabiału lub kiedy po prostu nie mamy go w lodówce. Pierniki są rewelacyjne w smaku, miękkie, bardzo aromatyczne, a z dodatkiem lukru bądź czekolady są przepyszne 🙂

Pierniki owsiane z tofu

Potrzebujemy:

  • 500 gg mąki orkiszowej ekologicznej
  • 150 g miodu naturalnego
  • 2 łyżeczki sody
  • 100 g tofu naturalnego
  • 100 ml mleka roślinnego lub wody
  • 50 ml oliwy
  • 1 przyprawa do piernika lub 1 łyżka cynamonu, pół łyżeczki kardamonu, pół łyżeczki imbiru, pół łyżeczki mielonych goździków, pół łyżeczki gałki muszkatołowej.

Przygotowanie:

  • Do blendera wkładamy pokruszone tofu, wlewamy mleko, dodajemy miód, miksujemy na słodką śmietankę.
  • Do miski wsypujemy mąkę, sodę, wszystkie przyprawy, mieszamy, dodajemy słodką śmietankę z tofu.
  • Zagniatamy ciasto, jest miękkie i elastyczne.
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 C.
  • Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy grubsze pierniki. Układamy na papierze do pieczenia.
  • Wkładamy do gorącego piekarnika na 10-12 minut.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked