Uwielbiam takie rozmaitości na talerzu, kolorowo i pysznie!
Talerz rozmaitości z dynią
Potrzebujemy:
- Dynia – ilość według gustu.
- Awokado
- Cebula
- Pomidory
- Do wyboru: Jajko/ fasolka / groszek / tofu (tofu wcześniej kroimy w kostkę, marynujemy w czosnku i sosie sojowym).
- Rukola
- Jarmuż
- Sezam
- Oliwa z oliwek / ocet balsamiczny
Przygotowanie:
- Dynie myjemy, kroimy w kostkę, wkładamy do brytfanki, pieczemy w piekarniku (185 c około 30 minut).
- W głębokim talerzu układamy porwany jarmuż i rukolę, następnie kolejno układamy pokrojone awokado, pomidory, cebulkę, pieczoną dynie.
- W zależności, jaką opcje wybierzemy, smażymy jajko sadzone, tofu, gotujemy fasolkę lub groszek zielony, dodajemy do talerza.
- Całość skrapiamy oliwą i octem balsamicznym, posypujemy sezamem.