Proste i szybkie danie, bardzo aromatyczne, smaki azjatyckie…
Kurczak carry z warzywami
Potrzebujemy:
- Pierś kurczaka z wiejskiej kurki, nie z marketu!
- 4 marchewki
- 1 papryka czerwona
- 1 cebula
- kawałek pora
- kawałek imbiru
- ząbek czosnku
- około 2 szklanek mleka kokosowego
- Przyprawy: 1 łyżeczka carry, pół łyżeczki kurkumy, sól kłodawska, pieprz czarny.
- Olej kokosowy
- Opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki dodajemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozrobionej w niewielkiej ilości wody.
Przygotowanie:
- Pierś kurczaka oczyszczamy, kroimy w paski, dodajemy carry, kurkumę, mieszamy mięso.
- Marchewkę oczyszczamy (jeśli jest młoda zostawiamy w skórce), kroimy w małe słupki. Paprykę kroimy w paski.
- W woku lub głębszej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy starty imbir, czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony drobno por, delikatnie podsmażamy, dodajemy marchewkę i paprykę, chwilę razem podduszamy, dodajemy pierś kurczaka, mieszamy, chwilę dusimy, następnie całość zalewamy mlekiem kokosowym i dusimy na małym ogniu około 20 minut. Dosmaczamy solą, pieprzem i carry.
- Jeżeli sos wyszedłby nam za rzadki, możemy dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej, rozrobionej w małej ilości wody.
- Kurczak carry podajemy w towarzystwie ryżu.