Pyszne danie jednogarnkowe, gulasz z soczewicy idealnie się sprawdza na posiłek wychodny np. do słoika lub termosu, na wycieczkę, biwak czy do pracy. Ale oczywiście też pyszny i szybki w przygotowaniu posiłek domowy dla całej rodziny.
Gulasz z soczewicy
Potrzebujemy: z tego przepisu wychodzi bardzo duża porcja.
- 2 szklanki soczewicy czerwonej (1 szklanka 160 g)
- 1 szklanka ryżu basmati.
- 1,5 litra przecieru pomidorowego (ja daje dwa litrowe słoiki własnej produkcji, ale mogą być po prostu 2 butelki passaty.
- 2 litry wody źródlanej
- 6 marchewek
- 3 pietruszki
- 3 cebule
- Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny,1 łyżka słodkiej papryki, 1 łyżka papryki wędzonej, opcjonalnie, jeśli lubisz ostrzejsze potrawy, dodaj jedną papryczkę chili.
- 3 łyżki oliwy lub masła klarowanego.
Przygotowanie:
- Marchewkę i pietruszkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach.
- W dużym garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, chwilę podsmażamy, dodajemy marchewkę z pietruszką, chwilę razem podsmażamy. Następnie wsypujemy dobrze wypłukaną soczewicę, wypłukany ryż, wlewamy przecier pomidorowy, wodę i wszystkie przyprawy, mieszamy, gotujemy około 20 minut. Dosmaczamy i gotowe!