Gołąbki pyszne danie, które możemy zrobić na wiele sposobów, w wersji tradycyjnej z mięsem, lub w wersji wegetariańskiej z pieczarkami, czy soczewicą. W każdej wersji smakują wyśmienicie!
Gołąbki z soczewicą i pieczarkami
Potrzebujemy:
- Kapusta ok. 15 sparzonych liści kapusty (najczęściej używam kapustę włoską). W dużym garnku zagotowujemy wodę. Kapustę myjemy wykrajamy twardy głąb ze środka, wkładamy do wrzącej wody, gotujemy około 5 minut, wykładamy sparzone odchodzące liście kapusty.
- 1 szklanka ryżu basmati
- 150 g czerwonej soczewicy
- 500 g pieczarek
- 2 cebule
- Natka pietruszki – drobno pokrojona
- 1-2 marchewki 🥕
- Sól kłodawska /pieprz/ papryka słodka
- Tłuszcz: do wyboru: Masło klarowane/ Olej kokosowy/smalec/olej rzepakowy ekologiczny z uprawy bez stosowania glifosatu.
- około 1 litr przecieru pomidorowego – ilość dopasować do ilości gołąbków
- 2 ząbki czosnku
- Pół łyżeczki papryki wędzonej
- Pół łyżeczki papryki słodkiej
- Bazylia
- Opcjonalnie: 200 ml słodkiej śmietanki roślinnej (u mnie śmietana z orzechów nerkowca), oczywiście możemy zrobić na bazie samych pomidorów.
Przygotowanie:
- Wodę zagotowujemy (500 ml -2 szklanki), wsypujemy ryż i soczewicę, trochę soli, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut. Następnie zostawiamy na następne 10 minut, aby ryż doszedł.
- Cebulę kroimy w kostkę, podsmażymy na rumiano. Pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do cebuli, solimy, dusimy, aż woda odparuje.
- Ryż z soczewicą łączymy z pieczarkami, natką pietruszki, solą, pieprzem, papryką słodką.
- Farsz nakładamy na sparzone liście kapusty, formujemy gołąbki.
- Na dużą blachę wykładamy resztki z parzonej kapusty, robiąc z niej podkład do gołąbków. Następnie każdego gołąbka obsmażamy delikatnie na patelni i układamy ciasno, obok siebie, oczywiście możemy pominąć obsmażanie.
- Marchewke oczyszczamy, ścieramy na dużych oczkach, rozsypujemy na wierzch gołąbków.
- Całość podlewamy wodą z gotowanej kapusty, u mnie około 2 szklanek (ilość dopasować do ilości gołąbków) zmieszaną z przecierem pomidorowym, bazylią, lubczykiem, papryką, solą, ewentualnie śmietanką.
- Na wierzch układamy kilka listków pozostałej kapusty.
- Wstawiamy do pieczenia na około 45 minut, 200 C
👉 Możemy również takie gołąbki w ten sam sposób, udusić w garnku.
- Jeżeli lubimy jeść gołąbki w większej ilości sosu, dorabiamy dodatkowy sos pomidorowy osobno, i polewamy gołąbki na talerzu.
W wersji duszonej w garnku…