Zupa gulaszowa z batatami, pieczarkami i soczewicą

Pomysł na rozgrzewającą, bardzo sytą zupę lub danie główne, jako gulasz do ryżu bądź kaszy. Moc rozgrzewających i przeciwzapalnych przypraw sprawia, że potrawa jest idealna na chłodniejsze szare dni, ale nie tylko 🙂

Zupa gulaszowa z batatami, pieczarkami i soczewicą

Potrzebujemy :

  • 2 cebule
  • Około 7-10 pieczarek (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
  • 1-2 bataty (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
  • 1-2 papryki (czerwona, żółta lub zielona) na zupę jedna papryka wystarczy 🙂
  • 3 ząbki czosnku
  • Około 100 g soczewicy czerwonej
  • Około 1 litra przecieru pomidorowego (ilość dopasować do tego czy chcemy zrobić rzadszą zupę gulaszową czy gęsty gulasz np. do kaszy.)
  • Przyprawy po pół łyżeczki: papryka słodka, papryka wędzona, szczypta chili 🌶, płatki drożdżowe, imbir, curry, bazylia, sól kłodawska i pieprz.
  • Olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy

Przygotowanie:

  • Do garnka dajemy łyżkę oleju, zrumieniamy cebulę.
  • Do cebuli dodajemy pokrojone w duże plastry pieczarki, mieszamy, chwilę razem dusimy, aby puściły sok.
  • Batata obieramy, kroimy w kostkę, dodajemy do pieczarek.
  • Paprykę oczyszczamy, kroimy w kawałki i dodajemy do garnka.
  • Soczewicę czerwoną płuczemy i dodajemy do warzyw.
  • Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pół łyżeczki soli kłodawskiej i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość zalewamy wodą tak, aby tylko zakryła warzywa (nie za dużo, jeśli ma to być gęsty gulasz), gotujemy 20 minut.
  • Po tym czasie dodajemy przecier pomidorowy (w ilości takiej, która nam pasuje na zupę większą ilość, na gulasz mniejszą ilość) i wszystkie przyprawy, mieszamy, dosmaczamy do smaku, zagotowujemy.
  • Zupę gulaszową podajemy jako samodzielne danie w towarzystwie kromki chleba gryczanego, żytniego lub orkiszowego.
  • Gulasz podajemy w towarzystwie kaszy lub ryżu.

W wersji drugiego dania… Gulasz z batatami podany z ryżem.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked