Z serii obiady bezmięsne…
Obiad jednogarnkowy jest zawsze ok, szybki w przygotowaniu, idealny na każdą porę roku, łatwy do zabrania ze sobą do pracy lub na wyprawę. Najważniejsze to zadbać o składniki, a mianowicie o jakość składników, tylko wtedy nasz posiłek będzie zdrowy. Więc jeśli chcesz odpowiednio żywić siebie i rodzinę kupuj i używaj produktów ekologicznych, z gospodarstw wiejskich i z własnego ogródka, tylko w ten sposób twój organizm będzie ZDROWY.
👉Pyszny rozgrzewający gulasz jako samodzielne danie lub dodatek do ryżu bądź kaszy.
Gulasz z boczniakami
Potrzebujemy :
- 2 cebule (u mnie żółta i czerwona)
- 3 papryki
- 1 kg świeżych pomidorów (w sezonie) po za sezonem przecier pomidorowy najlepiej ze swojej spiżarki.
- 1-2 cukinie
- 2 łyżeczki papryki 🌶 słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- 1 łyżeczka majeranku
- chili 🌶 (ilość według gustu)
- Sól kłodawska i pieprz
- Boczniaki (ilość według gustu)
- Olej rzepakowy ekologiczny lub olej kokosowy ekologiczny
- 3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
- Przygotowujemy boczniaki: boczniaki oczyszczamy, myjemy, rwiemy ręcznie na paski. Rozgrzewamy patelnie z tłuszczem, układamy paski boczniaków i zrumieniamy z każdej strony, jeśli mamy małą patelnię możemy robić partiami . Gdy wszystkie boczniaki mamy już zrumienione, przekładamy ponownie wszystkie na rozgrzaną patelnie, polewamy sosem sojowym, delikatnie mieszając, chwilę dusimy do odparowania wody. Przekładamy do miseczki.
- Do garnka wkładamy łyżeczkę tłuszczu, rozgrzewamy. Cebule kroimy w piórka, podsmażamy na rumiano. Do cebuli dodajemy paprykę pokrojoną w dużą kostkę, dodajemy przyprawy, paprykę słodką, wędzoną, chili, majeranek, mieszamy składniki i dusimy chwilę razem (5 minut), następnie dodajemy pokrojoną grubo cukinie, pokrojone pomidory lub przecier pomidorowy, dodajemy sól (około pół łyżeczki) i dusimy razem pod przykryciem około 10 minut. Po tym czasie do garnka dodajemy usmażone wcześniej boczniaki, mieszamy, dosmaczamy, dusimy chwilę 2-3 minuty do połączenia smaków.
- Gotowy gulasz podajemy z kromką pieczywa, z ryżem lub ulubioną kaszą. 😋
A wiecie, że boczniaki w 100 g dostarczają ok. 0,8 mg cynku ! (pieczarki trochę mniej 0,6 mg)To bardzo dużo, tego ważnego dla nas minerału. Cynk to w końcu jeden z najważniejszych składników wspierających tak ważny dla nas układ odpornościowy! Oprócz grzybów cynk znajdziemy jeszcze w , warzywach kapustnych, pestkach (dynia, sezam) i strączkach.