Łazanki z kapustą i soczewicą

Łazanki ale bez miesa i glutenu 🙂 Jeśli lubicie soczewice, to na pewno wam posmakuje 🙂

Łazanki z kapustą i soczewicą

Potrzebujemy :

  • Kapusta (około połowy główki) możemy zrobić również pół na pół z kapustą kiszoną.
  • Makaron z soczewicy
  • Pół szklanki soczewicy zielonej (soczewicy zielonej wcześniej nie moczymy)
  • 2 cebule
  • 4-5 pieczarki
  • Garść żurawiny lub rodzynek
  • 2 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Pół łyżeczki cząbru
  • Pół łyżeczki tymianku
  • Pół łyżeczki kolendry
  • Sól i pieprz
  • Olej rzepakowy ekologiczny – z uprawy bez stosowania glifosadu.
  • Opcjonalnie możemy dodać suszone pomidory

Przygotowanie :

  • Makaron z soczewicy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
  • Soczewice płuczemy. Do garnka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, dodajemy pół szklanki soczewicy, gotujemy na wolnym ogniu 20 min.
  • W garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, smażymy na rumiano cebule pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy, pokrojone pieczarki, poszatkowaną kapustę , dodajemy żurawinę i wszystkie przyprawy, mieszamy, dusimy do miękkości.
  • Gdy kapusta jest już uduszona, dodajemy ugotowany makaron z soczewicy, ugotowaną soczewice, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dosmaczamy.
  • W innej wersji możemy dodać pokrojone w paski suszone pomidory.
W wersji z suszonymi pomidorami 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked