Łazanki ale bez miesa i glutenu 🙂 Jeśli lubicie soczewice, to na pewno wam posmakuje 🙂
Łazanki z kapustą i soczewicą
Potrzebujemy :
- Kapusta (około połowy główki) możemy zrobić również pół na pół z kapustą kiszoną.
- Makaron z soczewicy
- Pół szklanki soczewicy zielonej (soczewicy zielonej wcześniej nie moczymy)
- 2 cebule
- 4-5 pieczarki
- Garść żurawiny lub rodzynek
- 2 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Pół łyżeczki cząbru
- Pół łyżeczki tymianku
- Pół łyżeczki kolendry
- Sól i pieprz
- Olej rzepakowy ekologiczny – z uprawy bez stosowania glifosadu.
- Opcjonalnie możemy dodać suszone pomidory
Przygotowanie :
- Makaron z soczewicy gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Soczewice płuczemy. Do garnka wlewamy szklankę wody, zagotowujemy, dodajemy pół szklanki soczewicy, gotujemy na wolnym ogniu 20 min.
- W garnku podgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, smażymy na rumiano cebule pokrojoną w kostkę. Do cebuli dodajemy, pokrojone pieczarki, poszatkowaną kapustę , dodajemy żurawinę i wszystkie przyprawy, mieszamy, dusimy do miękkości.
- Gdy kapusta jest już uduszona, dodajemy ugotowany makaron z soczewicy, ugotowaną soczewice, wlewamy 2-3 łyżki oleju rzepakowego, dosmaczamy.
- W innej wersji możemy dodać pokrojone w paski suszone pomidory.